Hallituksen yrittäjyyspaketti ja työllisyyspaketti tukevat kasvua
Hallitus sopi 5.4.2016 vuosien 2017 - 2020 julkisen talouden suunnitelmasta ja kärkihankkeiden päivityksestä. Niillä nostetaan Suomen talous kestävän kasvun ja kohenevan työllisyyden uralle.
- Yrittäjyyspaketti tukee eri kehitysvaiheessa olevia yrityksiä, parantaa niiden toimintaedellytyksiä ja poistaa yrittämisen esteitä. Valtaosa viime syksynä sovituista toimenpiteistä on jo valmistelussa tai otettu käyttöön. Nyt päätetyt yrittäjyyspaketin lisätoimet painottuvat erityisesti mikro- ja pienyrittäjyyden tukemiseen, toteaa elinkeinoministeri Olli Rehn.
- Työllisyyspaketti tukee kasvua ja hallituksen työllisyystavoitteiden saavuttamista. Kehysriihessä päätetyt uudet toimet helpottavat työvoiman saatavuutta, alentavat työttömyyttä ja lisäävät työttömän kannustimia työllistyä. Hallitus muun muassa tekee työnteosta entistä kannattavampaa, purkaa kannustinloukkuja ja laajentaa työttömyysetuuksien käyttöä, toteaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström.
- Toivon päätösten lisäävän yritysten luottamusta suomalaiseen toimintaympäristöön. Luottamus kotikenttään lisää yritysten mahdollisuuksia ottaa riskejä, investoida, työllistää ja viedä. Viennin saralla olemme viime vuosien aikana kehittäneet Team Finlandin puitteissa palveluita erilaisille yrityksille. Vahvistamme myös Team Finlandia maissa, joiden taloudellinen merkitys Suomen kannalta kasvaa. Suomalainen osaaminen esimerkiksi cleantechin, biotalouden, terveysteknologian ja digitalisaation aloilla kiinnostaa ympäri maailmaa, listaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.
Uudet toimenpiteet vahvistavat hallituksen yrittäjyyspakettia
Kilpailukyvyn vahvistaminen on hallituksen tärkeimpiä kärkihankkeita. Kärkihankkeen alaisilla toimenpiteillä on yksi tärkeä yhteinen nimittäjä - yrittämisen edellytysten parantaminen. Toimenpiteillä muun muassa tehostetaan yritysten kansainvälistymispalveluita, vahvistetaan yritysrahoituksen välineitä, kevennetään sääntelyä ja lupaprosesseja sekä avataan markkinoita kilpailulle. Valtaosa kärkihankkeen toimenpiteistä on jo valmistelussa tai otettu käyttöön
Hallitusohjelman toimintasuunnitelman ensimmäisessä välitarkistuksessa kilpailukyvyn kärkihanketta vahvistetaan uusilla yrittäjyyttä edistävillä toimenpiteillä.
Yksinyrittäjän tukipaketilla madalletaan kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiselle palkkatukea, starttirahaa tai muuta kannustinta käyttämällä.
Työttömyysturvajärjestelmään valmistellaan selvitystyön pohjalta muutoksia, joilla kannustetaan itsensä työllistämiseen. Tavoitteena on tehdä esimerkiksi sivutoiminen yritystoiminnan aloittaminen työttömänä nykyistä sujuvammaksi.
Innovaatiosetelillä pienet ja keskisuuret yritykset voivat hankkia omiin tarpeisiinsa parasta mahdollista ulkopuolista asiantuntemusta ja tukea. Seteliä voi käyttää esimerkiksi yhteistyöprojektiin korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen kanssa.
Innovaatiopankki vauhdittaa innovaatioiden ja patenttien parempaa hyödyntämistä ja kaupallistamista. Se tuo yhteen tutkimuslähtöisten ideoiden tuottajat ja uusien ratkaisujen hyödyntäjät.
Sujuvoitetaan ulkomaisten erityisasiantuntijoiden rekrytointia käymällä läpi lupaprosessin pullonkaulat ja muutostarpeet. Tehdään mahdolliseksi oleskeluluvan myöntäminen start-up-yrittäjyyden perusteella yhtiömuodosta riippumatta.
Terveysteknologia on esimerkki nopeasti kasvavasta toimialasta, joka hyötyy yrittäjyyspaketin toimenpiteistä. Näiden lisäksi hallitus on päättänyt kansallisen genomi- ja syöpäkeskuksen perustamisesta sekä julkisten biopankkien toimintojen yhtenäistämisestä. Genomitiedon paremmalla hyödyntämisellä tavoitellaan lisää investointeja ja huippututkimusta Suomeen. Samalla edistetään kansantautien ennaltaehkäisyä.
Myös alustatalouden edistämiseen tähtäävä toimenpide digitaalisen liiketoiminnan tiekartasta sekä valtionvarainministeriön valmistelema joukkorahoituslaki palvelevat etenkin pieniä start-up -yrityksiä.
Työllisyyspaketti vahvistaa kasvua ja työllisyyttä
Työllisyyspaketti sisältää useita toimenpiteitä, jotka vahvistavat työllisyyttä ja lisäävät kasvua. Muutokset koskevat esimerkiksi työttömyysturvan uudistamista sekä työ- ja elinkeinopalvelujen kehittämistä.
Kannustinloukkujen purkamisella tiukennetaan työttömyysturvaa ja tehdään työnteko entistä kannattavammaksi. Esimerkiksi velvollisuutta ottaa työtä vastaan tiukennetaan ja alueellista liikkuvuutta lisätään. Työttömillä olisi myös aiempaa tiukempi velvollisuus osallistua kaikkiin työllistymistä edistäviin palveluihin.
Työttömyysetuuksien käyttöä laajennetaan siten, että niitä voitaisiin käyttää liikkuvuusavustukseen, starttirahaan ja palkkatukeen. Näin työtön voisi käyttää työttömyysetuutta toimeentulon sijaan edistämään työllistymistä.
Vuosina 2017 ja 2018 toteutetaan asiakaslähtöisen työllisyyspalvelun alueellisia kokeiluja. Kokeiluissa julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen järjestämisvastuu siirretään maakunnalliselle toimijalle. Tavoitteena on tukea tulevien itsehallintoalueiden perustamista.
Selvitetään uuden, työttömille työnhakijoille suunnatun Työnäyte-palvelun käyttöönottoa ja sitä koskevan kokeilun käynnistämistä. Työnäytteen antaminen tarkoittaisi lyhytkestoista työskentelyä potentiaalisen työnantajan tehtävissä.
Kasvuyritysten työllisyysohjelma tukee kasvuyrityksiä tarjoamalla niille osaavaa työvoimaa. Siinä korkeasti koulutettuja pitkään työttömänä olleita osaajia voidaan koulutuksen, oppisopimuksen tai työllistämistuen avulla palkata kasvuyrityksiin.
Itsensä työllistäjien työttömyysturvaa kehitetään. Työttömyysturvajärjestelmään valmistellaan muutokset, joilla kannustetaan itsensä työllistämiseen pää- ja sivutoimisesti.
Vuoden 2016 budjettiriiheen valmistellaan oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin johdolla uusia työllisyyttä vahvistavia lisätoimia.
Kehysriihessä päätettyjen toimien lisäksi hallitus on jo aiemmin hallitusohjelmassa ja hallituksen toimintasuunnitelmassa sopinut työllisyyttä parantavista toimista. Ne koskevat esimerkiksi työvoimahallinnon uudistamista, työperäistä maahanmuuttoa, työehtoja ja paikallista sopimista.
Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, puh. 050 340 2250
oikeus- ja työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, puh. 050 574 0236
ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Emma Hannonen, puh. 050 574 0736
ylijohtaja Taina Susiluoto, TEM, puh. 029 506 0400 (yrittäjyyspaketti)
ylijohtaja Tuija Oivo, TEM, puh. 050 396 0168 (työllisyyspaketti)
Tiedotustilaisuuden esitykset
Ministeri Rehnin esitys
Ministeri Lindströmin esitys
Ministeri Toivakan esitys