Suomessa syntyneet ulkomaalaistaustaiset nuoret koulutuksessa ja työmarkkinoilla
-
JulkaisijaTyö- ja elinkeinoministeriö
-
JulkaisukategoriaTyö- ja elinkeinoministeriön julkaisuja
-
Julkaisu tiedostonaAvaa tiedosto PDF (8,9 Mt )
-
Julkaisu saatavilla5.3.2025
-
KirjoittajatAlasalmi, Juho; Busk, Henna
- Pysyvä osoite Valtioneuvoston julkaisuarkistossa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-535-5
Selvitys tarkastelee 18–29-vuotiaiden Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten nuorten osallistumista työmarkkinoille ja koulutukseen. Vertailussa suomalaistaustaisiin nuoriin aikuisiin on otettu huomioon erilaiset sukupuoli- ja ikärakenteet, synnyin- ja asuinalueet sekä vanhempien sosioekonomiset taustat.
Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten nuorten määrä on kasvanut 2010-luvulla nopeasti: vuoden 2010 noin 1 000 henkilöstä vuoden 2023 yli 15 000 henkilöön. Merkittävä osa Suomessa syntyneistä ulkomaalaistaustaisista nuorista on 1990-luvun alussa Somaliasta, Jugoslaviasta ja Neuvostoliitosta Suomeen muuttaneiden lapsia.
Suomessa syntyneet ulkomaalaistaustaiset nuoret ovat suomalaistaustaisia harvemmin työllisenä ja useammin työttömänä ja työvoiman ulkopuolella. He myös opiskelevat suomalaistaustaisia harvemmin. Ulkomaalaistaustaiset nuoret ovat suomalaistaustaisia nuoria useammin syntyneet ja asuneet Uudellamaalla ja kaupungeissa. He myös useammin muuttavat alueille, joilla työllistymisen mahdollisuudet ovat paremmat.
Vanhempien sosioekonominen asema selittää erot koulutukseen ja työmarkkinoille osallistumisessa ulkomaalais- ja suomalaistaustaisten nuorten välillä. Ikä-sukupuolivakioidut erot ovat kuitenkin selkeitä ja vakaita, ja ulkomaalaistaustaisten nuorten vanhempien sosioekonominen asema on paljon heikompi kuin suomalaistaustaisten nuorten vanhempien.