Matkailun juhlaseminaarin 2023 puhujaesittelyt

 

Jussi-Pekka Rantanen toimii juhlaseminaarin moderaattorina. Rantanen on yleisradion toimittaja ja työskentelee Yle Uutisten uutisjuontajana.

Wille Rydman

Wille Rydman (YTM) on elinkeinoministeri. Hänet valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2015, missä hän on työskennellyt pitkään perustuslakivaliokunnassa (myös varapuheenjohtajana) ja hallintokomiteassa. Rydman toimi seitsemän vuotta Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston jäsenenä. Ennen kansanedustajuutta Rydman työskenteli mm. eduskunta-avustajana sekä kansainvälisten asioiden sihteerinä. Lisäksi hän on ollut Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2013, toiminut kaupunginhallituksen jäsenenä, kaupunginvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana, Helsingin sataman hallituksen puheenjohtajana sekä energiayhtiö Helenin hallituksen varapuheenjohtajana. 

Nina Kopola

Nina Kopola aloitti viisivuotisen toimikautensa Business Finlandin pääjohtajana vuonna 2019. Hän on toiminut Suominen Oyj:n toimitusjohtajana ja Dynean liiketoimintajohtajana. Hänellä on monipuolinen kokemus tutkimuksesta, tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämisestä sekä markkinoinnista. Kopola oli jonkin aikaa pörssiyhtiön ainoa naistoimitusjohtaja Suomessa. Lisäksi hän on toiminut suurten pörssiyritysten hallituksissa. Kopola on uudistaja ja ihmisten
johtaja. Koulutukseltaan Kopola on diplomi-insinööri ja tekniikan lisensiaatti.

Leena Mörttinen

Leena Mörttinen toimii valtiovarainministeriössä kansainvälisten ja rahoitusmarkkina-asioiden alivaltiosihteerinä. Hän on myös Fingrid Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja. Mörttinen on aiemmin toiminut valtiovarainministeriössä ylijohtajana ja rahoitusmarkkinaosaston päällikkönä, Euroopan Keskuspankissa vanhempana ekonomistina, Suomen Pankissa neuvonantajana, Nordea Pankissa pääekonomistina ja johtajana, Elinkeinoelämän Keskusliitossa johtajana sekä Suomen Perheyritysten liitossa toimitusjohtajana. Koulutukseltaan Mörttinen on taloustieteiden tohtori.

Mika Maliranta

Mika Maliranta (FT, taloustiede) on Työn ja talouden tutkimuksen LABOREn johtaja sekä Jyväskylän yliopiston professori. Hänen tutkimuksensa ja opetusalansa ovat keskittyneet talouden kasvun tekijöihin: tuottavuuskasvuun ja työmarkkinoiden toimintaan. Hän toimii myös mm. OECD:n toimiala-analyysityöryhmän puheenjohtajana, lainsäädännön arviointineuvoston varapuheenjohtajana ja tuottavuuslautakunnan jäsenenä. Hän on tehnyt yhdessä Matti Apusen kanssa suosittua talouspoliittista podcast-lähetyksiä vuodesta 2017 lähtien (nykyisin M&A, aikaisemmin SPAM ja A/M).

Henna Virkkunen Henna Virkkunen on toisen kauden europarlamentaarikko. Hän kuuluu parlamentin suurimpaan poliittiseen ryhmään, keskustaoikeistolaiseen Euroopan kansanpuolueeseen. Virkkunen on liikenne- ja matkailuvaliokunta TRAN:in ja teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta ITRE:n jäsen. Euroopan parlamentissa Virkkusen työn painopisteinä ovat olleet mm. kasvun ja työpaikkojen luominen, kestävän ilmastopolitiikan edistäminen, digitaalisten sisämarkkinoiden vauhdittaminen ja innovaatioiden edistäminen. Virkkunen on entinen opetusministeri, kunta- ja hallintoministeri sekä liikenneministeri.
Aku Vikström Aku Vikström on toiminut NoHo Partnersin toimitusjohtajana vuodesta 2018 lähtien. Ennen Restamaxin ja Royal Ravintoloiden yhdistymistä NoHo Partnersiksi vuonna 2018 Vikström toimi Royal Ravintoloiden toimitusjohtajana ja tätä ennen mm. Mars Finlandin & Balticsin toimitusjohtajana. Hän on Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n, Oy HIFK Hockey Ab:n sekä Suomen Urheilun tukisäätiön hallituksen jäsen. Vapaa-aikaansa Aku viettää perheen kanssa ja urheillen, lisäksi hän on Liverpoolin ja IFK:n suuri kannattaja.

Samppa Lajunen

Samppa Lajunen on Samla Capital Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja sekä The Hotel Marian hallituksen puheenjohtaja. Jo yliopiston opiskeluajoista lähtien kolminkertaisella olympiavoittajalla oli unelmana perustaa oma rahasto- ja hallinnointiyhtiö. Vuonna 2015 Samla Capital ja sen ensimmäinen rahasto perustettiin. Tänä päivänä Samlalla on neljä kiinteistöihin keskittyvää rahastoa, noin 400 sijoittajaa ja n. 180 miljoonan euron hallinnoitava varallisuus.

Taru Keronen Taru Keronen (KTM, EMBA) on Eckerö Linen toimitusjohtaja. Keronen aloitti uransa hotelli- ja ravintolaliiketoiminnassa 1990-luvulla, jolloin hän toimi mm. ravintolapäällikkönä, hotellinjohtajana sekä Sokos Hotels -ketjun markkinointi- ja myyntijohtajana. Sen jälkeen hän on toiminut Eckerö Linen toimitusjohtajana ensin vuosina 2004-2007 ja jälleen vuodesta 2013 lähtien, sekä Matkatoimisto Arean toimitusjohtajana vuosina 2007-2013. Keronen työskentelee myös erikokoisten palveluyritysten hallituksissa. 

Ville Tavio

Ville Tavio (OTM) on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri. Hänet valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2015, missä hän on toiminut mm. perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana sekä ulkoasiainvaliokunnan, suuren valiokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsenenä. Kuntapolitiikasta Taviolla on yli kymmenen vuoden kokemus. Tavio on kolmannen polven juristi, ja hän on toiminut oikeudenkäynteihin erikoistuneen lakitoimiston yrittäjänä.

Yacine Samb

Yacine Samb on senegalilaisen isän ja suomalaisen äidin rakastettu tytär, ja hän ilmentää kaikin puolin monimuotoisuuden voimaa ja sen myönteistä vaikutusta yhteiskuntaan. Hänellä on takanaan yli vuosikymmenen ura yhdessä maailman suurimmassa IT-alan yrityksessä, jossa hän toimii nyt monimuotoisuus-, syrjimättömyys- ja tasa-arvoasioiden johtajana Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan osalta. Sambin kokemuksensa on tuonut hänelle tunnustusta sekä Suomen kauppakamarilta että merkittäviltä talousalan julkaisuilta, ja hänet on valittu visionääriseksi nuoreksi muutoksentekijäksi sekä edustamaan Suomea Davosin Maailman talousfoorumiin vuonna 2022. Sambin omistautuminen parempaan johtamiseen ja liiketoimintaan näkyy hänen työssään monialaisten hankkeiden edistäjänä, hallitusammattilaisena, julkisena puhujana, vaikuttajana, ja piensijoittajana. Hänellä on Executive MBA -tutkinto Aalto-yliopistosta (2019). 

Sanna Kyyrä Sanna Kyyrä työskentelee johtavana asiantuntijana työ- ja elinkeinoministeriössä matkailupolitiikan koordinaatiotehtävissä. Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa matkailupolitiikan painotuksista ja kehittää matkailualaa yhdessä muiden ministeriöiden ja alan toimijoiden kanssa. Vapaa-aikansa Kyyrä viettää mielellään merellä ja tunturissa.
Kristiina Hietasaari Kristiina Hietasaari (KTM) on toiminut Business Finland Oy:n matkailun edistämisestä vastaavan Visit Finland -yksikön johtajana vuodesta 2021 alkaen. Matkailun parissa hän on työskennellyt vuodesta 2010 lähtien, jolloin Hietasaari aloitti Matkailun Edistämiskeskuksen tutkimus-ja kehitysjohtajana. Sitä ennen hän toimi media- ja markkinointiviestinnän johtotehtävissä. Visit Finland edistää Suomen matkailuelinkeinon kansainvälistä menestystä luomalla kuvaa Suomesta haluttavana matkakohteena sekä tukemalla alan yrityksiä palvelujen kehittämisessä ja markkinoinnissa kansainvälisille markkinoille.