Arktinen osaaminen ja olosuhteet ovat Suomen valtti ESA:n avaruuskiihdyttämölle
Euroopan avaruusjärjestö ESA on tarjonnut Suomella mahdollisuutta perustaa Arktinen avaruuskiihdyttämö Suomeen. Suomessa on vahva avaruustoimijoiden yhteisö ja alan yrityksiä. Suomen investoinnit tutkimukseen, avaruusyhteistyöhön, koulutukseen ja yritysten perustamismahdollisuuksien parantuminen painavat vaa´assa.
Lisäksi haluamme vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä yritysten hyväksi. Suomessa on huippuosaamista arktisella alalla, kuten lumen ja jään käsittelyssä sekä meriliikenteessä.
– Nyt ESA tarvitsee linjauksia Suomen tavoitteista sellaisen kasvavan yritystoiminnan sekä kehittyvien palvelujen ja tuotteiden osalta, jotka hyötyvät avaruusteknologiasta ja -infrastruktuurista. Näin ESA voi ottaa arktisuuden vaatimukset huomioon valmistellessaan tulevia ohjelmiaan. Tähän pyyntöön Suomi vastaa, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Ilona Lundström.
Lundström jatkaa, että Suomelle on keskeistä yhdistää arktinen osaaminen ja avaruusteknologia. Haluamme toimia tässä yhteistyössä ESA:n ja muiden arktisen alueen maiden kanssa.
– Kiihdyttämön toimintamalli on vielä neuvotteluasteella, mutta yhdistävä tekijä on arktinen osaaminen. Sitä on mm. Sodankylässä (Sodankylä National Satellite Data Center), Oulussa ja Helsingissä. Myös muista arktisen alueen maista voi olla edustajia yhteistyöverkostossa. Syksy käytetään mallin suunnitteluun, jotta kiihdyttämö voisi aloittaa ensi vuoden alussa. Päätös tehdään tämän vuoden aikana, kertoo ylijohtaja Lundström.
ESA:n ohjelmista liiketoimintaa arktisen alueen valvontaan,kaukokartoitukseen tai arjen puhelinsovellutuksiin
– Arktiseen osaamiseen perustuvat uudet hankkeet ESA:n ohjelmissa avaisivat yhteistyötä ja markkinoita pohjoismaiselle arktiselle osaamiselle sekä yrityksille aiempaa paremmin, sanoo ESA:n johtaja Eric Morel. Samalla aukeaisi uusia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisten yritysten monipuolisille ja innovatiivisille ratkaisuille ja palveluille esimerkiksi arktisen alueen valvontaan, laivaliikenteeseen ja kaukokartoitukseen tai jopa arkipäivän puhelinsovellutuksiin.
Johtaja Morel muistuttaa, että arktiset avaruussovellukset ovat tärkeitä Suomen lisäksi myös muille ESA:n jäsenmaille.
Euroopan talous- ja tiedeministerit kokoontuvat 1.–2.12. päättämään avaruusjärjestö ESA:n tulevista ohjelmista. – Tavoitteena on integroida arktisuus ESA:n ohjelmiin, koska arktisten alueiden teollispoliittinen merkitys on suuri, linjaa Morel. ESA näkee arktisen alueen strategisesti tärkeäksi toiminnassaan, koska arktisuus yhdistää yrityksiä ja on keskeinen suunnannäyttäjä uusissa avaruussovellutuksissa.
Helsinkiin on Arktinen ja avaruus -tapahtumaan 6.–7.9.2016 kokoontunut 80 asiantuntijaa ja teollisuuden edustajaa eri puolilta Eurooppaa. Tavoitteena on yhdessä laatia avaruusjärjestö ESA:lle viesti siitä, mitkä ovat arktisen ulottuvuuden toiveet avaruusjärjestön ohjelmissa. Keskustelussa ovat ilmaston ja ympäristön merkitys arktiselle luonnolle, arktiset luonnonvarat ja turvallisuuskysymykset.
Mikä on ESA:n avaruuskiihdyttämö?
- ESA:n avaruuskiihdyttämö tarjoaa yrittäjille mahdollisuuden kahden vuoden ajan hyötyä tarpeisiin mukautuvan avaruusalan ja liiketoiminnan erikoisasiantuntijoista yritystoiminnan kehittämiseen ja ohjaamiseen.
- Lisäksi avaruuskiihdyttämöt järjestävät toimintaa ja tapahtumia paikallisen huippuosaamisen pohjalta.
- Avaruuskiihdyttämöt järjestävät hackathon-tilaisuuksia, jotka innostavat uusiin sovelluksiin kuten appseihin. Ne järjestävät leirejä ja tuovat ESA:n dataa käyttöön uusille sovellutuksille. Ne järjestävät nuorille kilpailuja ja tuovat uusia aloitteita, jotka tukevat avaruuspohjaisia innovaatioita.
- Avaruuskiihdyttämö voi rahoittaa startup-yrityksiä verkostonsa avulla.
- ESA:n avaruuskiihdyttämö on jo 16 maassa: Itävalta, Belgia, Tšekin tasavalta, Ranska, Saksa, Irlanti, Italia, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Alankomaat ja Iso-Britannia.
- Avaruuskiihdyttämöt luovat liiketoimintaa ja työpaikkoja tukemalla yli 130 yritystä vuosittain. Tähän mennessä yli 400 yritystä on syntynyt tämän prosessin tukemana.
- Euroopan avaruusjärjestö (ESA), työ- ja elinkeinoministeriö sekä Ilmatieteen laitos järjestävät 6.–7.9.2016 pohjoismaisen seminaarin ja työpajan, jossa saatetaan yhteen avaruusteknologiaa arktisen osaamisen ja olosuhteiden kanssa.
Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Tuija Ypyä, TEM, puh. 050 431 6510, [email protected]
viestintäpäällikkö Johanna Keskitalo, TEM, puh. 050 438 3692, [email protected]
ylijohtaja Ilona Lundström TEM, puh. 029 504 7186, [email protected]
teollisuuspolitiikka, Jesse Phaler, ESA, puh. 00 33 6 77 53 17 99, [email protected]
teknologiasiirto, Stefan Gustafsson, ESA, [email protected]
johtaja Eric Morel de Westgaver, ESA, [email protected]