Uuden työn ja yrittäjyyden pilotti tukee itsensätyöllistämistä
Pilotin avulla kerrotaan työnhakijoille erilaisista työn tekemisen mahdollisuuksista, joita digitaalisilla alustoilla toimivat palveluntuottajat ja laskutuspalvelut tarjoavat.
Perinteinen palkkatyö ja yrittäjyys eivät ole enää ainoat vaihtoehdot työllistyä. Yhä useampi suomalainen työskentelee jatkossa vakituisten ja koko- tai osa-aikaisten työsuhteiden rinnalla ja ulkopuolella ns. itsensätyöllistäjinä.
Samaan aikaan yleistyvät digitaaliset alustat, jotka tarjoavat työn teettäjille ja tekijöille kohtauspaikan, jossa välitetään lyhytaikaisia työtehtäviä tai projektityötä.
– Alustatalous tulee muuttamaan työhakua ja rekrytointia. Selvitämme nyt käynnistyvässä pilotissa yhdessä palveluntarjoajien kanssa, miten julkinen työnvälitys voi tukea työnhakijoiden työllistymistä erilaisilla uusilla itsensätyöllistämisen ja yrittäjyyden tavoilla, työministeri Jari Lindström kertoo.
Uuden työn ja yrittäjyyden pilotti käynnistyi 22.5.2017 ja se kestää marraskuun 2017 loppuun. Pilotin kokemuksista tehdään seurantatutkimus, jossa tarkastellaan muun muassa työnhakijoiden kokemuksia ja työtilaisuuksien merkitystä työllistymiselle.
Itsensätyöllistäminen on mahdollisuus, ei pakko
Työnhakijoille tarjotaan tietoa erilaisista työn tekemisen mahdollisuuksista ja digitaalisilla alustoilla toimivista palveluntuottajista ja laskutuspalveluista.
Uuden työn ja yrittäjyyden pilotti on osa TE-palvelujen digihanketta. Pilotin tarjonta ja palveluntarjoajat esitellään Työmarkkinatori-sivustolla. Työnhakija päättää itse, haluaako kokeilla itsensätyöllistämistä ja olla yhteydessä palveluntarjoajiin.
Pilotissa on mukana sen käynnistyessä yhteensä seitsemän digitaalisen työnvälitysalustan ylläpitäjää ja laskutuspalveluyritystä. Kiinnostuneet palvelutarjoajat voivat ilmoittautua pilottiin myös sen aikana. Asiakas voi arvioida palveluntarjoajia Työmarkkinatori-sivustolla.
Hallitus edistää yrittäjyyden edellytyksiä
Kilpailukyvyn vahvistaminen yrittäjyyden edellytyksiä parantamalla on yksi hallituksen kärkihankkeista. Uudenlaiset yrittäjyyden muodot pyritään huomioimaan entistä paremmin.
Hallitus aikoo myös uudistaa työttömyysturvajärjestelmää vastaamaan paremmin muuttunutta työelämää. Työttömyysturvalakiin esitetään muutoksia, joilla työttömiä kannustettaisiin yritystoiminnan aloittamiseen.
Hallitus on nimennyt kärkihankkeekseen myös työvoimahallinnon uudistamisen työllistymistä tukevaksi. Tämä tarkoittaa muun muassa työvoimapalvelujen digitalisoimista ja yksityisten työvoimapalveluiden roolin lisäämistä erityisesti helpoimmin työllistyvien palveluissa.
Tutustu pilottiin osoitteessa: tyomarkkinatori.fi
Lisätiedot:
Kehitysjohtaja Elisabet Heinonen, TEM, p. 029 50 49209
Kehitysjohtaja Kari Rintanen, TEM, p. 029 50 49207
Työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, p. 050 574 0236