Alueiden, toimialojen ja yritysten tulevaisuuden näkymissä merkittäviä eroja
Alueiden, toimialojen ja yritysten välillä on eroja tulevaisuuden näkymissä. Osa alueista ennakoi kasvun hidastumista, mutta osa alueista näkee jo orastavia positiivisia merkkejä. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisusta.
Elinkeinoelämän näkymät valtaosin myönteisiä tai nykyisellä tasolla pysyviä
Elinkeinoelämän näkymien odotetaan kehittyvän myönteiseen suuntaan seuraavan kuuden kuukauden aikana 23 seutukunnassa ja heikkenevää kehitystä ennakoidaan viidessä seutukunnassa. Yli puolessa seutukunnista ennakoidaan tilanteen pysyvän nykyisellä tasolla. Vuoden päähän ulottuvat arviot ovat selvästi positiivisempia.
Yrityksillä merkittävää sopeutumiskykyä
Venäjän jo toista vuotta jatkunut hyökkäyssota Ukrainassa aiheuttaa epävarmuutta kansainväliseen talouteen ja vaikeuttaa monen yrityksen ja toimialan toimintaa. Alueiden arvioiden mukaan yritykset ovat osoittaneet merkittävää sopeutumiskykyä, ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset ovat jääneet pelättyä vähäisimmiksi. Suomen Nato-jäsenyyden nähdään vakauttavan myös taloudellista toimintaympäristöä.
Vihreä siirtymä lisää positiivisia odotuksia
Vihreään siirtymään liittyvät investoinnit ovat keskeinen positiivisten odotusten lähde alueilla. Tuuli- ja aurinkovoimahankkeita on käynnissä tai suunnitteilla lukuisa määrä eri puolilla maata ja suuria odotuksia kohdistuu vireillä oleviin vihreän vedyn hankkeisiin. Maatilayritykset investoivat aktiivisesti biokaasu- ja aurinkoenergiaan.
Työvoiman saatavuus edelleen ongelma
Työvoiman saatavuuden haasteet jatkavat pahenemistaan ja työvoimapulasta kärsitään eri puolilla maata. Sosiaali- ja terveysalan työvoimapulasta on kerrottu jo pitkään, ongelmia on kuitenkin myös teollisuudessa, maataloudessa, palvelualoilla ja rakentamisessa.
Työllisyys on kehittynyt kriiseistä huolimatta hyvään suuntaan, silti viime aikoina myönteinen kehitys on hidastunut eri puolilla maata. Työvoiman kysyntä on edelleen vahvaa. Lähitulevaisuudessa taloustilanteen epävarmuuden jatkuminen tulee kuitenkin heikentämään työvoiman kysyntää. Työttömyyden ennakoidaan vähenevän seuraavan puolen vuoden aikana 12 seutukunnassa, ja vuoden päästä työttömyys vähenisi jo 36 seutukunnassa.
Mikä Alueelliset kehitysnäkymät?
Kaksi kertaa vuodessa julkaistava Alueelliset kehitysnäkymät on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys alueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Kyseessä on laadullinen arvio, jossa keskeisessä roolissa ovat aluekehittäjien ja yritysten kehittämisen parissa toimivien henkilöiden näkemykset. Katsaus sisältää yhteenvedon lisäksi alueelliset osuudet. Arviointikohteita ovat elinkeinoelämä ja yritystoiminta, työttömyyden määrä ja rakenne sekä osaavan työvoiman saatavuus. Katsauksen arviot on tuotettu kuluvan vuoden huhtikuussa.
Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Sofia Tuovinen, p. 029 516 0993
strategiajohtaja Jouko Nieminen, KEHA-keskus, p. 029 502 2769
erityisasiantuntija Satu Tolonen, TEM, p. 0295 047 354