Arviomuistio EU:n fossiilisten polttoaineiden jakelun päästökaupasta lausunnolle
Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausunnolle EU:n päästökauppadirektiivin toimeenpanoa tarkastelevan arviomuistion. Siinä kuvataan uuden fossiilisten polttoaineiden jakelua koskevan päästökaupan vaatimuksia, arvioidaan vaikutuksia ja esitellään direktiivin mahdollistamat kansalliset toteuttamisvaihtoehdot.
Päästökauppadirektiivin uudistuksella pyritään vastaamaan päästövähennystavoitteiden kiristymiseen. Euroopan komissio antoi 14.7.2021 osana EU:n 55-valmiuspakettia ehdotukset päästökauppadirektiivin muuttamiseksi.
Direktiivipäivityksellä perustetaan uusi fossiilisen polttoaineen jakelua koskeva päästökauppajärjestelmä. Sitä kutsutaan direktiivissä rakennusten, tieliikenteen ja muiden toimialojen päästökauppajärjestelmäksi. Uutta järjestelmää koskevat direktiivimuutokset tulee panna kansallisesti toimeen 30.6.2024 mennessä.
Uusi jakelijoiden päästökauppa kattaa tieliikenteen, rakennusten erillislämmityksen, rakentamisen sekä nykyisen yleisen päästökaupan ulkopuolisen teollisuuden ja energiantuotannon fossiilisen polttoaineen. Direktiivin soveltamisalaa laajennettiin neuvotteluiden loppuvaiheessa komission ehdottamasta sisällyttämällä mukaan myös yleisen päästökaupan ulkopuolinen teollisuus sekä rakentaminen.
Direktiivin lopullinen soveltamisala kattaisi Suomessa vuoden 2021 tilastoihin perustuen noin 14,7 miljoonan CO2-ekvivalenttitonnin päästöt, eli 53,2 prosenttia taakanjakosektorin kokonaispäästöistä.
Fossiilisen polttoaineen jakelua koskeva päästökauppa on uusi erillinen järjestelmä
Fossiilisen polttoaineen jakelua koskeva päästökauppa on uusi erillinen järjestelmä, joka ei ole sidottu nykyiseen, yleiseen päästökauppaan. Järjestelmä on pääosin samankaltainen kuin yleinen päästökauppa, eli EU:n laajuinen järjestelmä, jossa sääntelyn kohteena oleva taho on velvollinen hankkimaan päästöjään vastaavan määrän päästöoikeuksia.
Tässäkin järjestelmässä päästöoikeudet huutokaupataan EU:n tasolla ja niille asetetaan yhteinen katto, joka pienenee vuosittain kohti asetettua päästövähennystavoitetta. Jakelijoiden päästökauppaan kuuluvat toimialat säilyvät osana taakanjakosektoria ja kuuluvat kansallisten tavoitteiden alle, eli uusi päästökauppa on luonteeltaan EU:n laajuinen päästövähennystoimi taakanjakosektorille eikä oma itsenäinen päästövähennyssektori. Jakelijoiden päästökauppa tukee myös osaltaan ilmastolaissa (423/2022) säädettyjen kansallisten ilmastotavoitteiden toteuttamista taakanjakosektorilla.
Päästökauppadirektiivin toimeenpanoa on valmisteltu syksystä 2022 lähtien. Työ käynnistettiin arvioimalla direktiivin sisältöä, kansallinen sääntelyn tarvetta sekä toteuttamisvaihtoehtoja ja näiden vaikutuksia. Fossiilisen polttoaineen jakelua koskevan päästökauppajärjestelmän toimeenpanoa varten perustetun työryhmän, jonka tehtävänä on ollut kartoittaa edellä mainittuja kysymyksiä arviomuistion muodossa. Direktiivin toimeenpanon määräaika on yleisen päästökaupan osalta 31.12.2023 ja uuden polttoaineen jakelua koskevan päästökauppajärjestelmän osalta 30.6.2024.
Ministeriö järjestää keskustelutilaisuuden arviomuistiosta
Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää 12.12. klo 10.00-11.30 keskustelutilaisuuden arviomuistiosta asiasta kiinnostuneille. Tilaisuus järjestetään Teamsin välityksellä. Siinä ministeriön vastuuvirkamiehet esittelevät arviomuistiota ja vastaavat kysymyksiin. Voit ilmoittautua tilaisuuteen 11.12. mennessä tällä lomakkeella. Saat sen jälkeen suoran linkin Teams-kokoukseen pari päivää ennen tilaisuutta.
Lausuntoja arviomuistioista voi antaa 7.1.2024 saakka
Fossiilisen polttoaineen jakelua koskevan päästökaupan arviomuistiossa kuvataan direktiivin sisältö, sen mahdollistama liikkumavara sekä kansalliset toteuttamisvaihtoehdot toimeenpanolle ja näiden vaikutukset. Arviomuistiosta saatua lausuntopalautetta hyödynnetään varsinaisen hallituksen esityksen laadinnassa. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2024.
Lausunnot arviomuistiosta annetaan Lausuntopalvelu.fi-sivustolla. Lausuntoja voi antaa 7.1.2024 saakka. Lausuntoa ei tarvitse lähettää erikseen ministeriöihin sähköpostilla tai postitse. Lausunnon antajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi-sivustolla. Kaikki annetut lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan sivustolla. Jos lausuntoa ei ole mahdollista antaa lausuntopalvelussa, voidaan se toimittaa myös sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo.tem(at)gov.fi. Lausunnossa tulee mainita asianumero VN/23899/2023.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija Valtteri Härmälä, TEM, p. 0295 047 414
erityisasiantuntija Eleonoora Eilittä, TEM, p. 0295 047 235 (lainsäädännön valmistelu)