EU:n edellyttämä kansallinen energia- ja ilmastosuunnitelma lähetetty komissiolle
Suomi lähetti 28.6.2024 kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelmansa (NECP) päivityksen Euroopan komissiolle. Suunnitelma sisältää kansalliset tavoitteet sekä tähän mennessä päätetyt politiikkatoimet EU:n 2030 energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Suunnitelmassa esitetään päätettyjen politiikkatoimien vaikutus kasvihuonekaasupäästöjen, uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden arvioituun kehityskulkuun vuoteen 2040 asti. Lisäksi suunnitelmassa kuvataan politiikkatoimien vaikutuksia muun muassa energiajärjestelmään, kasvihuonekaasupäästöihin ja nielujen aikaansaamiin poistumiin.
Suunnitelmassa arvioidaan myös suunniteltujen ja olemassa olevien politiikkatoimien vaikutusta tuleviin investointitarpeisiin ottaen huomioon EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan kunnianhimon nosto ja puhtaan energian siirtymän nopeuttaminen EU:n 55-valmiuspaketin (Fit for 55) ja REPower-suunnitelman vaikutusten kautta.
Suunnitelman päivitys kattaa kaikki EU:n energiaunionin viisi ulottuvuutta:
- hiilestä irtautuminen (sis. kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen ja uusiutuvan energian)
- energiatehokkuus
- energiaturvallisuus
- energian sisämarkkinat sekä
- tutkimus, innovointi ja kilpailukyky
EU on asettanut Suomelle vuotta 2030 koskien velvoitteeksi vähentää päästökaupan ulkopuolisia kasvihuonekaasupäästöjä 50 % vuoden 2005 tasoon verrattuna. Samaan aikaan maankäyttösektorin päästöt tulee pitää laskennallisten nielujen aikaansaamia poistumia pienempinä.
Suomelle kohdentuva tavoite on nostaa uusiutuvien energiamuotojen osuus vähintään 62 prosenttiin kokonaisloppuenergian käytöstä. Uusiutuvien osuus Suomen energiantuotannossa on kehittynyt viime aikoina erittäin hyvin ja suuntaus näyttää jatkuvan. Tavoitetta on nostettu sitten edellisen, vuonna 2019 jätetyn energia- ja ilmastosuunnitelman, jossa se oli 51 prosenttia.
Energiatehokkuuden osalta suunnitelmaan on kirjattu EU:n energiatehokkuusdirektiivin vaatimuksen mukaisesti, että loppuenergian kulutus ei ylitä 239,6 TWh:n tasoa vuonna 2030, eikä 346,3 TWh kokonaisenergiakulutusta.
Suomen kansallinen energia- ja ilmastostrategia valmistuu keväällä 2025. Silloin saadaan hallituksen linjaukset tavoitteiden saavuttamiseksi tehtävistä uusista toimenpiteistä ja täsmennetyt arviot niiden vaikutuksista energiankulutukseen ja kasvihuonekaasupäästöihin.
Komissio seuraa suunnitelmien avulla 2030 energia- ja ilmastotavoitteiden toteutumista
EU:n energiaunionin hallintomalliasetuksen mukaan jäsenvaltioiden tulee toimittaa päivitetyt suunnitelmat komissiolle 30.6.2024 mennessä. Ensimmäiset NECP-suunnitelmat toimitettiin komissiolle vuonna 2019.
Kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmien tavoitteena on auttaa jäsenvaltioita saavuttamaan EU:n energia- ja ilmastotavoitteet sekä varmistaa, että unioni etenee investoinnein kohti puhtaampaa, kestävämpää ja resurssitehokkaampaa energiajärjestelmää. Niissä hahmotellaan, kuinka EU-jäsenvaltiot aikovat saavuttaa EU:n energia- ja ilmastotavoitteet vuodelle 2030.
Lisätiedot:
teollisuusneuvos Petteri Kuuva, TEM, p. 029 506 4819
neuvotteleva virkamies Markku Kinnunen, TEM, p. 029 506 4792
johtava asiantuntija Bettina Lemström, TEM, p. 029 506 4116
erityisasiantuntija Petri Hirvonen, TEM, puh. 0295 047 048