EU panostaa nyt standardointiin – tavoitteena vahvistaa kilpailukykyä, sisämarkkinoita ja vihreää siirtymää
Yhteisesti sovitut standardit lisäävät tuotteiden ja palveluiden laatua, turvallisuutta ja yhteensopivuutta. Vaikka arjessamme tuotteiden ja palveluiden standardit voivat tuntua itsestäänselvyyksiltä, standardoinnin rooli EU:n kilpailukyvyn vahvistamisessa kasvaa.
Kilpailu globaaleilla markkinoilla on kovaa niin suomalaisille kuin eurooppalaisille yrityksille. Standardien mahdollistama nopea ja yksinkertainen pääsy markkinoille sekä kuluttajien ja ympäristön suojelu tukevat yritysten kilpailukykyä.
Vihreä siirtymä, digitalisaatio ja EU:n kriisinsietokyky ovat EU:lle ja erityisesti sen kilpailukyvylle tärkeitä kenttiä. Standardointi on yksi työkalu, jolta odotetaan vaikuttavuutta näiden tärkeiden teemojen edistämisessä. Muuttuvassa toimintaympäristössä standardointi voi vauhdittaa ja tukea EU:n politiikkatavoitteita sekä suojata unionin etuja.
Tehokkaampaa yhteistyötä standardoinnin parissa
Standardointiin kohdistuu niin Suomessa kuin EU:ssa yhä enemmän strategisia odotuksia. Komissio julkaisi helmikuussa 2022 ensimmäisen EU:n standardointistrategian. Sen tavoitteena on muun muassa varmistaa, että standardit vastaavat muuttuvan maailman tarpeisiin ja niitä hyödynnetään mahdollisimman hyvin EU:n kilpailukyvyn ja eri politiikkatavoitteiden tukena.
Viimeisin konkreettinen askel on eurooppalaisen standardoinnin korkean tason foorumin perustaminen. Allekirjoittanut on valittu komission johtamaan foorumiin Suomen edustajaksi.
Korkean tason foorumilla on tärkeä rooli strategian täytäntöönpanossa. Komission perustamassa foorumissa työtä tehdään yhdessä: edustajia on eurooppalaisista standardointijärjestöistä, EU:n jäsenvaltioista, eri elinkeinoalojen eurooppalaisista kattojärjestöistä, kuluttaja-, työntekijä- ja ympäristöjärjestöistä sekä yliopistomaailmasta. Työn tuloksellisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että foorumi sopii yhdessä sen tärkeimmistä tavoitteista.
Myös foorumin ulkopuoliset sidosryhmät on tiiviisti otettava mukaan työhön – onhan standardointi keskeisesti standardointijärjestö- ja sidosryhmävetoista. Tästä meillä foorumin jäsenillä on oma iso vastuumme.
Tavoitteena johtajuus kansainvälisessä standardoinnissa
Komissio on ilmoittanut hyödyntävänsä uutta foorumia oman keskeisen työkalunsa, vuosittaisen eurooppalaisen standardointityöohjelman, laatimisessa. Vuoden 2024 työohjelmaa aletaan työstää jo tulevana keväänä. Suomelle tärkeiden osa-alueiden ja odotusten määrittämisessä toivon yhteistyötä niin hallinnon sisällä kuin sidosryhmienkin kanssa.
On tärkeää, että EU:n standardointijärjestelmä toimii mahdollisimman nopeasti, laadukkaasti ja ennakoitavasti. Tarvitsemme panostuksia esimerkiksi osaamiseen ja koulutukseen. Näin voidaan edistää EU:n tavoitetta olla johtaja kansainvälisessä standardoinnissa.
ylijohtaja Antti Neimala
Suomessa standardoinnista vastaavat kansalliset standardisointiorganisaatiot Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, SESKO ry ja Traficom. Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa standardointipolitiikan yleisestä yhteensovittamisesta valtioneuvostossa ja standardointiin myönnettävästi valtionavustuksesta.