Kilpailukykyministerien kokouksessa aiheina EU:n sirusäädös sekä teollisuuden ja avaruusohjelman häiriönsietokyky
EU:n kilpailukyvystä vastaavat ministerit kokoontuvat Luxemburgissa 9.−10.6.2022. Ensimmäisenä päivänä käsittelyssä ovat sisämarkkinoihin ja teollisuuspolitiikkaan liittyvät aiheet ja toisena päivänä tutkimus-, innovaatio- ja avaruusasiat.
Suomea EU:n kilpailukykyneuvoston kokouksissa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilän valtiosihteeri Ann-Mari Kemell. Neuvoston ensimmäisen kokouspäivän aiheena on ehdotus EU:n sirusäädöksestä, jonka tarkoituksena on Euroopan puolijohde-ekosysteemin vahvistaminen.
Suomelle on tärkeää, että jo olemassa olevia instrumentteja ja rahoitusta käytetään mahdollisimman tehokkaasti puolijohdealan kehittämiseen Euroopassa. Ratkaisuissa tulee kiinnittää huomiota siihen, että mahdolliset kilpailua vääristävät ja sisämarkkinoiden toimintaa haittaavat vaikutukset jäävät mahdollisimman vähäisiksi.
Toinen aihe neuvoston ensimmäisenä päivänä on Euroopan teollisen ekosysteemin häiriönsietokyvyn vahvistaminen. Suomi korostaa tarvetta kansainvälisten kumppanuuksien kehittämiseen, jotta raaka-aineiden toimitusketjuja voidaan monipuolistaa ja toimitusvarmuutta kehittää. Lisäksi neuvostossa hyväksytään kuluttajaluottodirektiivin yleisnäkemys.
Neuvosto hyväksyy päätelmät kansainvälisen T&I-yhteistyön arvoista ja periaatteista
Neuvoston toisena päivänä käsittelyssä ovat tutkimus-, innovaatio- ja avaruusasiat. Neuvosto hyväksyy päätelmät eurooppalaisista missioista, kansainvälisen T&I-yhteistyön arvoista ja periaatteista sekä tutkimuksen arvioinnista ja avoimesta tieteestä. Lisäksi ministerit käyvät politiikkakeskustelun nuorten tutkijoiden tukemisesta kriisiaikoina.
Avaruusasioissa hyväksytään Copernicus-ohjelman kehittämistä vuoteen 2035 asti koskevat päätelmät sekä EU:n näkemys avaruusliikenteen hallinnasta. Lisäksi neuvosto keskustelee EU:n avaruusohjelman resilienssistä ja kilpailukyvystä. Suomelle on tärkeää, että eurooppalaista avaruuspolitiikkaa käytetään teollisuuden uudistamiseen ja sitä kautta varmistetaan myös säilyminen kansainvälisessä kilpailussa edelläkävijänä.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija ja kiky-koordinaattori Taru Löyttymäki, TEM, p. 0295 047 177