Kuluttajakartoitus valmistui vertais- ja jakamistalouteen liittyvien palvelujen käytöstä

Jakamisen merkitys taloudelle on kasvussa. Suomessa erityisesti keskiluokka on innostunut jakamistalouden palveluista, joita kuluttajat luovat ja jakavat aktiivisesti keskenään. Tällaisia palveluja ovat mm. erilaiset sosiaalisen median kierrätysryhmät ja lähipalvelut, ilmenee Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen 11.11.2020 julkaisemasta selvityksestä.
Selvityksen mukaan jakamistalouden merkityksen kasvuun vaikuttavat digitalisaatio ja pyrkimys ekologiseen elämäntapaan, joiden yhdistelmä kiinnostaa kuluttajia tässä ajassa. Käytetyn tavaran ostaminen ei enää leimaa ihmistä köyhäksi, vaan kirpputoreista on tullut paikkoja tehdä löytöjä sekä kohdata samanmielisiä ekologisen ja taloudellisesti kestävän kulutuksen tavoittelijoita.
- Vertaiskauppa on kasvanut merkittäväksi talouden ilmiöksi ja muuttanut markkinoita, sanoo Päivi Timonen, Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja ja yksi selvityksen tekijöistä.
Julkaisu on ensimmäinen varsinainen kuluttajakartoitus Suomessa vertais- ja jakamistalouteen liittyvien palvelujen käytöstä. Selvitys perustuu Tilastokeskuksen toteuttamaan kyselyyn, joka oli kotitalouskohtainen ja perustui satunnaisotantaan koko Suomen 18–65-vuotiaista henkilöistä.
Julkaisu koostuu kuudesta artikkelista, jotka ovat teemaa eri näkökulmista valottavia tutkijapuheenvuoroja. Lopuksi tutkijat ovat laatineet suosituksia jakamistalouden ohjaamiseksi yhteiskunnalle suotuisaan suuntaan.
Lisätietoja
kaupallinen neuvos Eeva-Liisa Koltta-Sarkanen, TEM, puh. 0295 063 518 ja sposti eeva-liisa.koltta-sarkanen(at)tem.fi
Lue: Kuluttajat ja kansalaiset jakamistaloudessa – tutkijapuheenvuoroja jakamistalouden kehityk-seen (TEM oppaat ja muut julkaisut, 2020:3)Linkki toiselle sivustolle