Hyppää sisältöön
Media

Kuntaliitto: Muutoksessa tarvitaan yhdessä oppimista

9.9.2022 12.41
Uutinen

Uudistuksen valmistelu vaatii prosessimaista etenemistä, resursseja, aikaa kehittämiselle ja keskeneräisyydenkin hyväksymistä sekä tunnusteluja ja konkretisointia paikallisista ratkaisuista paikallisiin tarpeisiin, painottaa kehittämispäällikkö Erja Lindberg Kuntaliitosta.

Erja Lindberg.

Miten olette valmistautumassa TE-palveluiden uudistukseen? 

Kuntaliitolle on tärkeää, että kaikki kunnat kykenevät ottamaan tehtävän vastaan vuoden 2025 alussa. Valmistelemme kuntien muutostukiohjelmaa, jonka tavoitteena on tukea kuntia, jotta ne vakiinnuttavat paikkansa työllisyyden, kuntien elinvoiman ja kuntalaisten hyvinvoinnin turvaajina. Kuntaliitto tukee kuntia muutoksessa tiekartalla, ohjeilla, neuvoilla, hyvien käytäntöjen keräämisellä ja jakamisella, verkostoilla, viestinnällä, oppailla ja erilaisilla tilastoilla.

Mitkä ovat mielestäsi uudistuksen haasteet, entä mahdollisuudet?

Lainsäädännön tulisi tukea joustavaa, asiakaslähtöistä ja räätälöityä palvelua, mutta nyt siinä ei ole tarvittavaa liikkumavaraa. TE-palveluiden uudistuksen tarkoituksena on hyödyntää kuntien ekosysteemejä, muuttaa palvelut jälleen lähipalveluiksi ja tietysti saada työ ja tekijät kohtaamaan.

Mitä toiveita teillä on yhteistyökumppaneiden suuntaan? Miten yhteistyötä lähdetään toteuttamaan käytännössä?

Meillä on olemassa erinomaisia palveluja ja toimijoita. Tulee rakentaa ja koota toimiva palvelukokonaisuus, jossa on tärkeää huomioida ja hyödyntää jo olemassa oleva osaaminen. Ensisijaisesti tulee hakea ymmärrystä ja yhteisiä tavoitteita eri toimijoiden kesken. 

Mitä vinkkejä tahdot antaa uudistuksen toimeenpanoon valmistautuville kunnille?

Uudistuksen valmistelu vaatii prosessimaista etenemistä, resursseja, aikaa kehittämiselle ja keskeneräisyydenkin hyväksymistä sekä tunnusteluja ja konkretisointia paikallisista ratkaisuista paikallisiin tarpeisiin. Tarvitaan vuorovaikutusta ja yhdessä oppimista uudistuksen eri vaiheissa ja tilanteissa sekä kuntien että alueiden välillä.  
 

Uutinen
Sivun alkuun