Luovien alojen liiketoiminnan kasvuun tähtäävät konkreettiset tavoitteet koottu yhteen
Viime syksynä käydyissä luovien alojen pyöreän pöydän keskusteluissa käsiteltiin alan yritysten haasteita ja mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvun näkökulmasta. Nyt julkaistuissa pyöreän pöydän ehdotuksissa on koottu yhteen konkreettisia tavoitteita ja toimenpiteitä aiemmin tunnistettujen haasteiden taklaamiseksi.
Luovien alojen yrityksien liiketoimintaan kohdistuu monenlaisia muutoksia. Muun muassa digitalisaatio muuttaa sekä kuluttajien kulutustottumuksia että yritysten liiketoimintamahdollisuuksia arvoketjujen murroksessa. Digitalisoituminen ja liiketoiminnan siirtyminen internettiin mahdollistavat globaalisti toimivien alustojen ja yritysten uusien ansaintamallien syntymisen, kasvun ja kansainvälistymisen uudet ketterämmät reitit.
Syksyllä 2021 elinkeinoministerin valtiosihteeri Jukka Ihanuksen johtamissa pyöreän pöydän keskusteluissa käsiteltiin luovia aloja liiketoiminnan kasvun näkökulmasta. Keskustelussa keskityttiin luovien alojen monistettavien sisältöjen liiketoiminta-alueeseen, eli kirjallisuuteen, audiovisuaaliseen sisältöön, musiikkiin, peleihin ja toimitettuun mediaan sekä näiden tuotantoon, välitykseen ja jakeluun.
Hallituksen tavoitteena on luovien alojen työpaikkojen määrän kasvu ja alan osuuden kasvu bruttokansantuotteesta. Kasvun esteitä on kartoitettu laajan sidosryhmäyhteistyön avulla tehdyssä luovan talouden tiekartassa. Tiekartan tavoitteena on varmistaa, että hallituksen luovia aloja koskevat tavoitteet toteutuvat ja luovat alat pystyvät osallistumaan koko potentiaalillaan kestävään talouskasvuun.
Syksyn keskustelujen tavoitteena oli muodostaa tiekartan kehittämiskohteiksi tunnistettuihin aihealueisiin konkreettisia tavoitteita.
Muutokset toimintaympäristössä edellyttävät konkreettisia tavoitteita alan liiketoiminnan kehittämiseksi
Pyöreän pöydän keskusteluiden pohjalta koostetut tavoitteet luovien alojen monistettavien sisältöjen kehittämiseksi:
- Ekosysteemien, verkostojen sekä arvoketjumuutosten tunnistaminen. Tavoitteena on tunnistaa Suomen kansainväliset kasvureitit monistettavien luovien sisältöjen osalta.
- Arviointimenetelmien ja mittarien luominen. Luovien alojen liiketoiminnan volyymin muutokset ja sen kerrannaisvaikutukset tulee tunnistaa Suomessa ja niitä tulee verrata kansainväliseen muutokseen.
- Puuttuminen osaamisvajeeseen. Puuttumalla osaajapulaan ja osaamisvajeeseen parannetaan luovien alojen yritysten kasvumahdollisuuksia, alan osaajien työllisyyttä ja helpotetaan yritysten työvoimapulaa.
- Yrityksille suunnattujen rahoitus- ja kehittämispalveluiden kehittäminen. Alalle tarjolla olevien liiketoiminnan kehittämisen työkalujen kehittäminen sekä julkisten toimien parempi yhteensovittaminen luovien alojen liiketoiminnan kasvun tukemiseksi.
Lisätiedot:
elinkeinoministerin valtiosihteeri Jukka Ihanus, TEM, p. 0295 047 259
neuvotteleva virkamies Petra Tarjanne, TEM, p. 029 506 3691