MoniSuomi-tutkimus keräsi tietoa ulkomailla syntyneen väestön terveydestä ja hyvinvoinnista – tutkittu tieto helpottaa kotoutumistoimien kehittämistä
Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskus on ollut mukana rahoittamassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusta ulkomailla syntyneiden terveydestä, hyvinvoinnista ja palveluista. Tutkimuksen mukaan maahanmuuttaneen väestön psyykkinen kuormittuneisuus on lisääntynyt ja lääkäriin pääsy vaikeutunut.
Maahanmuuttaneen väestön pääsy lääkärin vastaanotolle on heikentynyt merkittävästi viimeisten neljän vuoden aikana, kertoo THL:n tuore MoniSuomi-tutkimus. Tällä hetkellä joka kolmas maahanmuuttanut kokee, ettei saa tarpeeseensa nähden riittävästi lääkärin vastaanottopalveluja. Hyvinvointialueilla on myös isoja eroja lääkäripalvelujen riittävyydessä. Lisäksi tutkimuksen mukaan psyykkinen kuormittuneisuus on maahanmuuttaneilla koko väestöä yleisempää.
MoniSuomi on osa kansallista Terve Suomi -tutkimusta, joka kerää tietoa Suomessa asuvien aikuisten terveydentilasta, kansansairauksien riskitekijöistä, terveystottumuksista, elämänlaadusta, osallisuudesta ja toimintakyvystä sekä kokemuksista sosiaali- ja terveyspalveluista.
MoniSuomi täydentää kuvaa kotoutumisen onnistumisesta
Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskus ylläpitää Kotoutumisen indikaattorit -tietokantaa, jonka avulla kotoutumiseen liittyviä ilmiöitä voidaan seurata ja kehittää. Indikaattorit keskittyvät viiteen aihealueeseen: työllisyys, koulutus, hyvinvointi, yhteiskunnallinen osallistuminen ja yhteiskunnan vastaanottavuus.
Kotoutumisen onnistumista ei kuitenkaan pystytä seuraamaan ilmiötasolla kattavasti pelkästään rekistereistä saatavilla tiedoilla, vaan tarvitaan myös MoniSuomen kaltaisella edustavalla kyselytutkimuksella tuotettua luotettavaa ja ajankohtaista tietoa. Tämän vuoksi kotoutumisen osaamiskeskus rahoitti MoniSuomi -tutkimusta ja hyödyntää tuloksia muun muassa indikaattoritietokannassa. MoniSuomi-tutkimuksella kerätyn tiedon avulla kotoutumisen edistämistä voidaan kehittää ja maahanmuuttaneen väestön yhdenvertaisuutta parantaa.
Lisätiedot:
johtava asiantuntija Minna Säävälä, kotoutumisen osaamiskeskus, p. 0295 047 260