Hyppää sisältöön

Rehn: EU voi selviytyä kriiseistään yhteistyöllä ja uudistuksilla

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 14.12.2016 16.42
Tiedote

– EU voi selviytyä kriiseistään käytännönläheisellä yhteistyöllä ja etenkin jäsenvaltioissa toteutettavilla uudistuksilla, jotka vahvistavat kestävän kasvun ja paremman työllisyyden perustaa – ja myös unionin legitimiteettiä eli hyväksyttävyyttä kansalaisten näkökulmasta, totesi elinkeinoministeri Olli Rehn 14.12.2016 Pikkuparlamentissa puhuessaan EU:n kestävää kasvua ja energiapolitiikkaa käsittelevässä tilaisuudessa.

Tilaisuudessa elinkeinoelämän, politiikan, hallinnon ja median edustajat pohtivat sitä, miten EU ja sen jäsenvaltiot voivat selviytyä nykyisistä vaikeuksistaan ja rakentaa kansalaisilleen parempaa tulevaisuutta. Tilaisuuden kommenttipuheenvuorot esittivät johtaja Taneli Lahti Elinkeinoelämän keskusliitosta ja johtaja Eeva Kalli Energiateollisuudesta.

– EU ei tarvitse purkutalkoita, mutta kylläkin perusremonttia ensin, ennen kuin voidaan ajatella jatkorakentamista, Rehn määritteli.

– Euroalueesta ei pidä yrittää väkisin rakentaa pysyvien tulonsiirtojen unionia, vaan vastuu- ja vakausunioni, jossa jokaisella jäsenmaalla on ensisijainen vastuu omasta talouspolitiikastaan, Rehn jatkaa.

– EU:n uudistustyössä kannattaa välttää sellaista teoreettista dramatiikkaa, joka on käytännön elämälle ja eri maiden muodostamalle eurooppalaiselle mosaiikille vierasta. Sekä federalistien ajama puhdasverinen liittovaltio että euroskeptikoiden kaipaama nationalistinen eristäytyminen kuuluvat tähän kategoriaan. Sen sijaan kannattaa funktionalismin hengessä etsiä käytännönläheisiä kolmannen tien ratkaisuja, jossa unioni kykenee tuomaan lisäarvoa turvallisuuden, talouden, ympäristön ja ihmisoikeuksien kannalta.

– Euroopan suunnan kannalta ratkaisevat poliittiset kamppailut käydään jäsenvaltioissa. Hallintohimmelien sijaan kannattaa keskittyä reaalitalouden vahvistamiseen. Talouden uudistukset ovat oleellisia tässä suhteessa – kuten monen ohjelmamaan, mutta myös Suomen esimerkki osoittaa, ministeri Rehn painotti.

– Olen pyrkinyt maalaamaan realistisen ja samalla varovaisen optimistisen kuvan Euroopan tilasta. Realistisen, sillä käsillä olevat haasteet ovat suuria, eikä niihin ole yksinkertaisia ratkaisuja. Mutta samalla pohjimmiltaan optimistisen, sillä toimivan eurooppalaisen yhteistyön tarve ei ole hävinnyt minnekään. Pessimisti ei pety, mutta pitkäjänteiset perivät lopulta maan – ja eurooppalaisen yhteistyön kannattajat vetävät lopulta euroskeptikkoja pidemmän korren EU:n tulevaisuuden suhteen.

Ministeri Rehnin puhe kokonaisuudessaan

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Markku Rajala, puh. 050 345 8490
erityisasiantuntija Tuuli-Maaria Aalto, puh. 050 431 7529

 
Sivun alkuun