Selvitys: Suomessa kilpailukykyistä terveysalan tutkimusta, haasteena skaalaus kasvuyrityksiksi
Terveysalan rahoitus on kehittynyt ja vahvistunut, mutta Suomen rahoitusympäristö on jäämässä selvästi verrokkimaista, todetaan 21.2.2022 julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön julkaisussa ”Selvitys terveysalan rahoitusympäristön kehittämiseksi”. Raportti sisältää myös ehdotuksia rahoitusympäristön kehittämiseksi.
Raportin mukaan rahoitusympäristön merkittävimmät pullonkaulat ovat pitkäjänteisyydessä ja (terveysalaan erikoistuneessa) kasvurahoituksessa. Keskeisinä pullonkauloina Suomen terveysalan rahoitusympäristössä näyttäytyy rahoituksen sirpaloituminen suhteellisen pieniin ja lyhytjänteisiin kokonaisuuksiin, minkä vuoksi lupaavien aihioiden ja innovaatioiden kaupallistaminen ja skaalaus kangertelee.
Suomessa on kilpailukykyistä tutkimusta, mutta haasteena on skaalaus kasvuyrityksiksi. EU-rahoituksessa löytyy merkittäviä mahdollisuuksia. EU-rahoituksen hyödyntäminen ei kuitenkaan näyttäydy Suomessa yhtä systemaattisena ja strategisena kuin monissa muissa maissa. Tehokkaammalla kansallisella organisoitumisella saataisiinkin todennäköisesti paljon nykyistä enemmän irti EU:n rahoituslähteistä.
Rahoitus terveysalan tutkimustoimintaan on kasvanut, ja suomalaiset terveysalan kasvuyritykset ovat onnistuneet keräämään huomattavia pääomasijoituksia. Rahoitusympäristö on kuitenkin selvästi verrokkimaita (Ruotsi, Tanska, Belgia) kehittymättömämpi ja rahoitusympäristön kilpailukyky on jäämässä jälkeen näistä.
Selvityksen tuloksia on tarkoitus hyödyntää terveysalan kasvustrategian toimeenpanossa ja terveysalan rahoitusympäristön kehittämisessä. Raportti on osa terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian joulukuussa 2020 julkaistun tiekartan toimenpiteitä. Selvityksen tekivät TEM:lle 4Front Oy ja KPMG.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija Anni Kaukoranta, TEM, p. 0295 047 072