Suomalaiselle puhtaan vetyteknologian hankkeelle 85 miljoonaa euroa rahoitusta EU innovaatiorahastosta
.jpg/b25a7afb-39b7-f717-d725-1efcdd5d813d?t=1737466094340&width=1200)
Euroopan komissio on valinnut tällä hakukierroksella 15 innovatiivista nettonollaprojektia edistämään huipputason puhtaiden teknologioiden käyttöönottoa ympäri Eurooppaa. Tukea on saamassa myös Koppö Energia Oy:n Kristiinankaupunkiin sijoittuva hanke.
Tällä rahoituskierroksella valitut hankkeet saavat EU:n Innovaatiorahastosta avustuksia liki miljardi euroa. Tuesta noin 100 miljoonaa euroa menee meriliikenteeseen vetyä tai sähköpolttoaineita tuottaville projekteille. Hankkeista Espanjassa on 8, Norjassa 3, Saksassa 2 sekä Suomessa ja Alankomaissa yksi.
Suomalainen Koppö Energia Oy on saamassa Kristiinankaupunkiin suunniteltuun 200 MW hankkeeseen tukea noin 85 miljoonaa euroa. Laitos tuottaisi vetyä ja synteettistä metaania.
”Hienoa, että suomalainen hanke pystyy tiukassa kisassa saamaan rahoitusta! Erityisesti espanjalaisten hankkeiden menestyminen osoittaa, miten uusiutuvaan energian panostaminen tuo myös jatkoinvestointeja. On tärkeä pitää kiinni Suomen puhtaan energian kilpailuedusta yhdessä bioperäisen hiilidioksidin tuomien mahdollisuuksien kanssa ja hakea kasvua vetytalouden kautta”, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multala.
”Suomella on kaikki edellytykset toimia vetyteknologian edelläkävijänä Euroopassa. Samalla on tärkeää ymmärtää, että kyse on aikaa vievästä kehityksestä, ja nämäkin hankkeet valmistuvat vasta vuosina 2028–2030. Vetyteknologian kehityksessä tarvitaan sekä pitkäjänteisyyttä että malttia”, arvioi elinkeinoministeri Wille Rydman.
Komissio ei tässä vaiheessa ilmoita hankekohtaisten tukien tarkkaa määrää. Ne täsmentyvät siinä vaiheessa, kun hyväksytyt hankkeet allekirjoittavat avustussopimuksen Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto CINEA:n kanssa.
Sopimukset allekirjoitetaan viimeistään syksyllä ennen Innovaatiorahaston seuraavan hakukierroksen alkua. Sopimuksen allekirjoituksen jälkeen yrityksen tulee tehdä investointi/rakentamispäätös 2,5 vuoden kuluessa ja toteuttaa hanke viidessä vuodessa.
Hankehakemuksia komissio sai tällä kierroksella 61 yhteensä 11 valtiosta. EU:n Innovaatiorahastosta on tuettu ennen tätä kierrosta 195 hanketta vuodesta 2020 alkaen. Nyt toteutettu rahoituskierros nostaa hankkeiden rahoituksen yhteensä yli 13 miljardiin euroon.
Hankehaun edellisellä kierroksella lokakuussa 2024 neljälle suomalaiselle hankkeelle osoitettiin avustuksia yhteensä noin tukea 260 milj. euroa. Näiden Suomeen sijoittuvien hankkeiden toteuttajina ovat Metsä Groupin Metsä Spring Oy, Solvay Oy, FREYR Battery Finland Oy ja Nordic Ren-Gas Oy.
EU:n Innovaatiorahasto tukee projekteja, jotka vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä, edistävät uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoa, parantavat energiatehokkuutta sekä mahdollistavat päästöjen vähentämisen energiaintensiivisillä teollisuudenaloilla. Rahasto tukee erityisesti hankkeita, jotka voivat merkittävästi vähentää Euroopan hiilijalanjälkeä ja samalla lisätä taloudellista kasvua ja kilpailukykyä kestävällä tavalla. Rahoitus perustuu EU:n päästökauppajärjestelmän (ETS) tuloihin.
Lisätiedot:
teollisuusneuvos Timo Ritonummi, TEM, p. 0295 064 798
teollisuusneuvos Jyrki Alkio, TEM, p. 0295 047 103