Suomi mukana Euroopan mikroelektroniikka-arvoketjun rakentamisessa
Euroopan komissio hyväksyi 8.6.2023 14 jäsenmaan esittämän enintään 8,1 miljardin euron julkisen tuen hankkeisiin, joilla vauhditetaan eurooppalaisen mikroelektroniikka- ja viestintäteknologian kehittämistä. Julkisen tuen odotetaan saavan aikaan lisäksi 13,7 miljardin euron yksityiset investoinnit. Suomi on yksi hankkeeseen osallistuvista jäsenmaista.
Eurooppa on maailman johtava puolijohdetutkimuksen keskus ja vahva tiettyjen puolijohdekomponenttien suunnittelussa. Euroopan maailmanlaajuinen markkinaosuus puolijohdekomponenttien valmistuksesta on vain 10 prosenttia.
EU pyrkii vähentämään puolijohdeteknologiariippuvuuttaan kolmansista maista muun muassa Euroopan siru -säädöksellä (European Chips Act) sekä nyt hyväksytyllä IPCEI-hankekokonaisuudella. IPCEI-hankekokonaisuus sisältää tutkimus - ja kehityshankkeita mikroelektroniikan ja viestintäteknologian koko arvoketjun pituudelta materiaaleista ja työkaluista sirumalleihin ja valmistusprosesseihin saakka.
Suomesta hankkeessa mukana Nokia
IPCEI-projektissa mukana oleva Nokia kehittää eurooppalaisessa yhteistyöverkostossa 5G-Advanced -verkkojen ja tulevien 6G-verkkojen järjestelmäpiiriteknologiaa (System on Chip). Tätä teknologiaa voidaan soveltaa myös reunalaskenta- ja tekoälypalveluissa. Uudet ratkaisut tulevat kiihdyttämään digitaalista ja ekologista muutosta globaalisti.
Komission nyt hyväksymissä 68 hankkeessa on mukana 56 yritystä, joista osa on pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä startup-yrityksiä. Laajassa yhteistyössä on mukana myös yliopistoja ja tutkimuslaitoksia. Hankkeilla odotetaan olevan merkittäviä kerrannaisvaikutuksia ympäri Eurooppaa. Suomessa lopullisen rahoituspäätöksen tekee Business Finland syksyn 2023 aikana ja hanke rahoitetaan Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.
IPCEI on lyhenne sanoista Important Project of Common European Interest eli Euroopan yhteistä etua koskeva tärkeä hanke. IPCEI-hankkeita koskee erillinen, kevyempi valtiontukisäännöstö, jonka mukaan valtio voi tukea yrityksiä normaalia joustavammin.
Lisätiedot:
johtava asiantuntija Anita Silanterä, TEM, p. 029 504 7256
Ecosystem Lead Kari Leino Business Finland p. 050 557 7698