Useat toimijat kiinnostuneita tukemaan yritysten digitaalista uusiutumista
Suomessa on laaja pohja ja korkeaa osaamista tukea elinkeinoelämän ja myös julkisen sektorin digitalisaatiota. Korkeakoulujen, kaupunkien kehittämis- ja innovaatiotoimijoiden, yritysten ja kansallisten organisaatioiden yhteenliittymät ovat valmiita luomaan vaikuttavampia palveluja, joilla hyödynnetään digitaalista teknologiaa entistä paremmin.
Tiedot ilmenevät 15 vastauksesta, joita TEM sai 29.6.–10.8.2020 avoinna olleeseen aiekyselyyn. Se oli tarkoitettu kaikille toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan EU:n digitaalisina innovaatiohubeina (European Digital Innovation Hubs, EDIH). Hubit ovat osa EU:n uutta Digitaalinen Eurooppa -ohjelmaa, ja toimivat investointeja vauhdittavina palvelukeskuksina yrityksille ja julkiselle sektorille.
Työ-ja elinkeinoministeriölle kyselyn tulokset tarjoavat tietopohjaa digitaalisten innovaatiohubien haun ja toiminnan kansallisen mallin kehittämiseksi kansallisten tavoitteiden ja vahvuuksien pohjalta.
– Jo aiemmin on ollut selvää, että uudenlainen digitalisaation tukemisen palvelukonsepti on saanut kiinnostuneita liikkeelle. Näistä vastauksista näkee, miten tästä on syntynyt laaja-alaista ja jo pitkälle edennyttä kehittämistyötä, toteaa erityisasiantuntija Lasse Laitinen.
Kansallinen haku aukeaa myöhemmin
Komissio on ehdottanut, että Suomeen perustettaisiin kolmesta viiteen digitaalista innovaatiohubia. Eurooppa-neuvosto saavutti heinäkuussa yhteisen kannan EU:n rahoituksesta vuosille 2021–2027, ja nyt myös innovaatiohubien ohjelmarahoitukseen kohdistuu leikkauspaineita.
– Nyt on tärkeää, että jatkamme valmisteluja siten, että innovaatiohubeista tulee hyvin toimivia, tarpeeksi vankkoja kokonaisuuksia, joiden avulla pystymme hyödyntämään kansallisia vahvuuksiamme, sanoo kehittämispäällikkö Petri Räsänen.
Tuoreen tiedon mukaan komission rajatun digitaalisten innovaatiohubien haun on suunniteltu aukeavan joulu-tammikuussa ja sulkeutuvan maaliskuussa 2021. Alustavasti kansallinen haku aukeaa marraskuun alussa siten, että Suomen EDIH-ehdokkaiksi valitut pääsevät osallistumaan komission eurooppalaiseen, rajattuun hakuun. Kansallista hakua edeltää mahdollisuus hakemusten yhteiskehittämiseen ja yhteisten synergioiden löytämiseen. TEM tiedottaa kansallisesta hausta ja sen aikataulusta myöhemmin tarkemmin.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija Lasse Laitinen, TEM, p. 050 359 9258, lasse.laitinen(at)tem.fi
kehittämispäällikkö Petri Räsänen, TEM, p. 040 772 3008, petri.rasanen(at)tem.fi
EDIH-aiekyselyn kyselyrunko
Euroopan komissio: European Digital Innovation Hubs