Maahanmuuttajien koulutuspolut

Toisen asteen koulutukseen osallistuminen on yleistä erityisesti kansainvälisen suojelun ja perheenyhdistämisen perusteella oleskeluluvan saaneilla. Opiskeluluvalla tulleista lähes 90 % on alkuvuosina korkeakoulussa. Kymmenen Suomessa asutun vuoden jälkeen noin 40 % kansainvälisen suojelun perusteella saapuneista miehistä ja 30 % naisista on suorittanut toisen asteen tutkinnon. Opiskeluluvalla tulleista ja Suomeen kymmeneksi vuodeksi jääneistä vajaa puolet oli suorittanut alemman korkeakoulututkinnon ja vastaava osuus ylemmän korkeakoulututkinnon.

Nuorimmat maahanmuuttajat kouluttautuvat eniten. 16–20-vuotiaana Suomeen tulleista 60 % osallistui ammatilliseen koulutukseen kymmenen vuoden aikana, ja 20 % oli ollut kirjoilla ammattikorkeakoulussa. Koulutukseen osallistuminen ja tutkintojen suorittaminen on yleisintä 2010-luvulla saapuneilla.

Opintojen aikainen työskentely on yleistä erityisesti korkeakoulussa. Korkeakoulututkinnon suorittaneista miehistä 80 % ja naisista 70 % on vähintään 6 kk kestävässä työsuhteessa tutkinnon suorittamisen jälkeisenä vuotena. Viidessä vuodessa puolet ylemmän ja 40 % alemman korkeakoulututkinnon suorittaneista muuttaa maasta. Toisen asteen tutkinnon suorittaneista alle 20 % muuttaa pois kymmenessä vuodessa.