Työolobarometri 2024
-
JulkaisijaTyö- ja elinkeinoministeriö
-
JulkaisukategoriaTyö- ja elinkeinoministeriön julkaisuja
-
Julkaisu tiedostonaAvaa tiedosto PDF (3,6 Mt )
-
Julkaisu saatavilla15.5.2025
-
KirjoittajatLyly-Yrjänäinen, Maija
- Pysyvä osoite Valtioneuvoston julkaisuarkistossa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-686-4
Työolobarometri kuvaa palkansaajien työelämän laatua. Tutkimus on tehty vuodesta 1992 lähtien joka vuosi. Vuoden 2024 kyselyyn vastasi 2 072 palkansaajaa ja tulokset voidaan yleistää koskemaan palkansaajaväestöä Suomessa.
Viime vuosien työelämää kuvaavat mm. etätyön lisääntyminen, uusien teknologisten sovellusten käyttö, osaamisvaatimusten kasvu sekä vuosina 2023 ja 2024 epävarmuuden lisääntyminen työmarkkinoilla. Kiire on työssä yleistä, vaikka se ei ole viime vuosina lisääntynyt. Vuonna 2024 tiukkojen aikataulujen mukaan tai hyvin nopeasti työskenteli päivittäin neljännes palkansaajista. Myös keskeytykset yllättävien tehtävien vuoksi kuvaavat monien työtä.
Kokemukset työn fyysisestä kuormittavuudesta ovat säilyneet tasaisina pitkään. Vuonna 2024 palkansaajista 39 prosenttia koki työnsä rasittavan fyysisesti. Aiempaa useampi ajattelee työn rasittavan henkisesti ainakin vähäsen. Vuonna 2024 henkisesti raskaaksi työnsä koki 64 prosenttia palkansaajista. Korkea työuupumuksen riski on työolobarometrin mukaan 13 prosentilla palkansaajista. Paljon haitallista stressiä koki 17 prosenttia.
Viimeisen 20 vuoden aikana työpaikkojen ilmapiiri on kehittynyt aiempaa myönteisemmäksi. Vuonna 2024 runsas neljä palkansaajaa viidestä koki, että työpaikalla välitetään tietoja avoimesti, työntekijöitä kohdellaan tasapuolisesti, työpaikalla pystytään ratkaisemaan ristiriitoja ja että työpaikalla on luottamuksellinen ilmapiiri. Työntekijöiden kuntoon, terveyteen ja elintapoihin sekä työympäristön turvallisuuteen vaikuttamisessa näkyy myönteinen pitkän aikavälin kehitys.