Teollisuuspuistot uuden teollisuuspolitiikan instrumenttina : Selvitys teollisuuspuistoista ja niiden kehittämistarpeista osana Suomen teollisuuspolitiikkaa
-
JulkaisijaTyö- ja elinkeinoministeriö
-
JulkaisukategoriaTyö- ja elinkeinoministeriön julkaisuja
-
Julkaisu tiedostonaAvaa tiedosto PDF (1,1 Mt )
-
Julkaisu saatavilla3.2.2025
-
KirjoittajatLaasonen, Valtteri; Myllyluoma, Jaana; Ranta, Tommi; Ruuth, Janne; Ruuth, Henna
- Pysyvä osoite Valtioneuvoston julkaisuarkistossa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-825-7
Teollisuuspuistojen merkitys EU:n ja Suomen teollisuuspolitiikassa on keskeinen ja kasvava. Niiden ottaminen osaksi teollisuuspoliittista strategiaa edellyttää näkemystä teollisuuspuistojen kansallisesta kehittämiskonseptista. Selvityksen tavoitteena oli määritellä teollisuuspuistokonsepti ja tarkastella teollisuuspuistojen roolia ja taloudellista merkitystä. Lisäksi työssä tunnistettiin teollisuuspuistojen mahdollisuuksia, haasteita ja kehittämistarpeita Suomessa hyödyntäen kansainvälisiä kokemuksia. Teollisuuspuisto on suuren mittakaavan teolliselle toiminnalle osoitettu alue, jossa on useita itsenäisiä tuotantolaitoksia sekä muita yrityksiä ja toimijoita, joille teollisuuspuisto tarjoaa yhteistä infraa, rakenteita ja palveluita. Puistot ovat alustoja investoinneille, kiertotaloudelle, tutkimus- ja kehitystoiminnalle sekä uusien teknologioiden ja puhtaan energian hyödyntämiselle.
Kansallinen keskustelu teollisuuspuistoista on tärkeää, sillä Suomessa on meneillään ja suunnitteilla merkittäviä investointeja. Näiden toteutuminen edellyttää strategista ja pitkäjänteistä teollisuuspuistojen kehittämistä, tiivistä yhteistyötä valtion, kuntien ja aluetoimijoiden välillä sekä eri politiikkasektoreiden synergiaa. Suosituksissa korostetaan kansallisen teollisuuspuistojen kehittämisen toimintamallin rakentamista, infrastruktuurin rahoitusmallin selkeyttämistä ja operaattorimallien kehittämistä. Lisäksi korostetaan YVA-ja kaavoitusprosessin sujuvoittamista, lupaprosessien osaamisen keskittämistä ja rahoitus- ja tuki-instrumenttien synergioiden vahvistamista. Suomen tulisi myös ottaa strateginen ote nettonolla-asetuksen toimeenpanoon investointien houkuttelemiseksi.