EU:n koheesioministerit keskustelevat elpymisrahoituksen strategisista tavoitteista ja toimeenpanosta
EU:n alue- ja rakennepolitiikasta eli koheesiopolitiikasta vastaavat ministerit keskustelevat 29.9. järjestettävässä korkean tason videokonferenssissa siitä, mihin ja miten EU:n elpymisvälineen rahoitusta tulisi jäsenmaissa käyttää koronapandemian taloudellisista seurauksista elpymiseksi. Suomea kokouksessa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilän valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen.
Korkean tason videokonferenssi järjestetään EU-puheenjohtajamaa Saksan aloitteesta.
Koronapandemia on vaikuttanut kaikkiin Euroopan maihin. Vaikutukset ovat kuitenkin vaihdelleet alueiden, kaupunkien ja kuntien välillä, koska ne riippuvat useista tekijöistä, kuten esimerkiksi paikallisesta sopeutumis- ja innovointikyvystä tai sosiaali- ja koulutuspalveluiden kantokyvystä. Eurooppa-neuvosto päätti heinäkuussa 2020 EU:n seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä ja EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU), jotka luovat perustan myös alue- ja rakennepoliittisiin toimiin koronapandemian haasteisiin vastaamiseksi.
Elpymisväline tarkoittaa 750 miljardin euron rahoitusta, josta jäsenmaille kohdennetaan 390 miljardia euroa avustuksina ja 360 miljardia euroa lainoina. Elpymisväline koostuu useasta eri EU:n rahoitusvälineestä ja ohjelmasta, joista suurin on EU:n elpymis- ja palautumistukiväline (Recovery and Resilience Facility, RRF). Välineeseen kohdistuu rahoitusta yli 670 miljardia euroa (avustukset ja lainat), josta Suomen osuuden arvioidaan olevan avustuksina noin 2,3 miljardia euroa.
– Euroopan talouden toipumiseksi on tärkeää, että jäsenmaat käyttävät elpymisvälineen rahoitusta taloutta uudistaviin, nopeasti vaikuttaviin toimenpiteisiin. Alue- ja rakennepolitiikalla voidaan jatkaa talouden uudistamista pitkäjänteisesti, valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen toteaa.
Elpymis- ja palautumistukivälineen rahoituksen saamiseksi jäsenvaltioiden on esitettävä kansallinen elpymis- ja palautumissuunnitelma. Videokonferenssissa jäsenmaat kertovat ja vaihtavat näkemyksiä kansallisista suunnitelmistaan.
Suomen kansallista suunnitelmaa, Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, valmistellaan parhaillaan yhteistyössä alueiden, kaupunkien ja sidosryhmien kanssa. Ohjelma perustuu kuuteen painopisteeseen:
- Koulutus, tutkimus- ja innovaatiotoiminnalla Suomi takaisin kestävän kasvun uralle
- Vihreä siirtymä tukee talouden rakennemuutosta
- Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn turvaaminen
- Kestävän infrastruktuurin ja digitalisaation vahvistaminen
- Työmarkkinoiden toiminta, työttömille suunnatut palvelut ja työelämän kehittäminen
- Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen
Lisätiedot:
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU- ja kv-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
neuvotteleva virkamies Petri Haapalainen, TEM, p. 029 506 4922