EU:n sisärajoilla toteutettavien Interreg Aurora ja Interreg Central Baltic -yhteistyöohjelmien resursseja vahvistetaan
Valtioneuvosto hyväksyi 13.9.2023 muutokset EU:n sisärajoilla toteutettaviin Interreg Aurora ja Interreg Central Baltic -ohjelmiin. Ohjelmille siirretään rahoitusta Suomen ja Venäjän keskeytetyistä ulkorajaohjelmista.
Muutosten taustalla on Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan helmikuussa 2022. Suomen ja Venäjän välisellä rajalla toteutettavien Kaakkois-Suomi-Venäjä, Karelia- ja Kolarctic Interreg NEXT -ulkorajayhteistyöohjelmien valmistelu keskeytettiin ja ne eivät tule käynnistymään ohjelmakaudella 2021–2027. Ohjelmille osoitettu Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitus kohdennetaan uudelleen Interreg-ohjelmille.
Suomi kohdentaa Kolarctic- ja Karelia -ohjelmista 24,0 miljoonaa euroa Interreg Aurora -ohjelmalle ja Kaakkois-Suomi-Venäjä -ohjelmasta 24,0 miljoonaa euroa Interreg Central Baltic -ohjelmalle.
Suomen lisäksi Ruotsi, Viro ja Latvia siirtävät rahoitustaan. Interreg Aurora -ohjelman EAKR-rahoitus kasvaa 93,8 miljoonasta eurosta 125,3 miljoonaan euroon ja Interreg Central Baltic -ohjelman EAKR-rahoitus 126,8 miljoonasta eurosta 162,5 miljoonaan euroon.
Ulkorajamaakuntia mukaan ohjelma-alueisiin
Interreg-ohjelmien alueita laajennetaan Suomen osalta kolmella ulkorajamaakunnalla. Ohjelma-alueiden laajentamisen myötä kaikilla Suomen ulkorajamaakunnilla on mahdollisuus osallistua rajat ylittävään yhteistyöhön ohjelmakaudella 2021-2027.
Interreg Auroran ohjelma-alueeseen lisätään Kainuu ja Pohjois-Karjala sekä Interreg Central Balticin ohjelma-alueeseen Etelä-Savo. Ulkorajamaakunnista Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa kuuluivat jo aiemmin Interreg Aurora ohjelma-alueeseen sekä Etelä-Karjala ja Kymenlaakso Interreg Central Baltic -ohjelma-alueeseen.
Rajat ylittävän yhteistyön Interreg-ohjelmat
Interreg Aurora yhdistää alueet Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa. Ohjelma-alue kattaa myös Sápmi-alueen. Ohjelman sisällössä painottuvat kestävä kehitys laajasta näkökulmasta, sekä ympäristölliset että sosiaaliset kysymykset. Ohjelman painopisteiden valinnoissa on priorisoitu teemoja, joihin ohjelma voi parhaiten vaikuttaa ja jotka tuottavat rajat ylittävää lisäarvoa.
Interreg Central Baltic rahoittaa rajat ylittäviä yhteistyöhankkeita Suomen (ml. Ahvenanmaa), Viron, Latvian ja Ruotsin alueella. Ohjelman keskeisiä tavoitteita ovat yritysten innovatiivinen kehittäminen, ympäristön tilan parantaminen ja resurssien käytön tehostaminen, erityisryhmien työllistymisvalmiuksien parantaminen työmarkkinoiden sosiaalisia rakenteita ja yrittäjyyden edellytyksiä kehittämällä sekä paremmat julkiset palvelut.
Lisätiedot:
erityisavustaja Teemu Hartikainen, TEM, p. 050 563 0200
neuvotteleva virkamies Petri Haapalainen, TEM, p. 029 506 4922
Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen (Interreg) Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) osarahoitettavien Interreg Aurora ja Interreg Central Baltic -yhteistyöohjelmien 2021–2027 ohjelmamuutokset