Hallitus linjasi 28 miljoonan euron rahoituksesta Balticconnector-kaasuputken rakentamiseen
Hallitus esittää 28 miljoonan euron rahoitusta Balticconnector-kaasuputken rakentamiseen Suomen ja Viron välille. Rahoitus sisällytetään lokakuussa annettavaan valtion vuoden 2016 kolmanteen lisämenoarvioesitykseen valtionyhtiö Baltic Connector Oy:n pääomituksena.
Linjauksesta sovittiin hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa 13.9.2016.
Euroopan komissio ilmoitti 15.7.2016 myöntävänsä Baltic Connector Oy:lle ja Viron siirtoverkkoyhtiö Elering AS:lle yhteensä 187,5 miljoonaa euroa tukea Balticconnector-kaasuyhdysputken rakentamiseen. EU-tuki on 75 prosenttia putken 250 miljoonan euron rakentamiskustannuksista.
– Hallituksen päätös antaa yhtiön hallitukselle edellytykset tehdä yhdysputken rakentamista koskeva investointipäätös. Se on puolestaan edellytys isolle rakenteelliselle muutokselle Suomen maakaasumarkkinoilla. Yhdysputken toteutuminen avaa maakaasumarkkinamme kilpailulle ja liittää Suomen osaksi EU:n kaasun sisämarkkinoita. Hallitus odottaa, että alan toimijat tekevät yhteistyötä maakaasumarkkinoiden kehittämiseksi, toteaa elinkeinoministeri Olli Rehn.
Balticconnector on kahdensuuntainen kaasuputki, joka yhdistää Suomen ja Baltian maiden kaasuverkot. Hanke sisältää Suomeen rakennettavat Siuntion ja Inkoon välisen 22 kilometrin pituisen maaputken ja kompressoriaseman, Inkoon ja Paldiskin välisen 78 kilometrin pituisen meriputken sekä Viroon rakennettavat 54 kilometrin pituisen maaputken, kompressoriaseman ja Tallinnan kaupunkiverkon paineenvähennysaseman.
Hanke on osa EU:n Baltic Energy Market Interconnection Plan (BEMIP) -suunnitelmaa, jonka puitteissa kehitetään myös Baltian kaasuverkkoa sekä rakennetaan GIPL-yhdysputki Liettuasta Puolaan (Gas Interconnection Poland–Lithuania). Komissio on myöntänyt mittavia tukia myös GIPL-putken rakentamiseen sekä Viron ja Latvian välisen kaasunsiirron kapasiteetin lisäämiseen.
Balticconnector mahdollistaa yhdessä GIPL-hankkeen kanssa Suomen suljettujen kaasumarkkinoiden avaamisen kilpailulle 2020-luvun alussa. Suomalaiset maakaasun käyttäjät pääsevät kilpailuttamaan kaasunostosopimuksensa ja voivat hyödyntää myös Baltian kaasuinfrastruktuuria toimitusten varmistamisessa. Putkikaasun toimitukseen tulee vaihtoehtoisia hankintalähteitä, jotka tuovat kilpailua markkinoille ja vähentävät riippuvuutta yhdestä maakaasuntoimittajasta.
Hallitus antaa myöhemmin tänä vuonna esityksen uudeksi maakaasumarkkinalaiksi. Lisäksi Suomi valmistelee yhdessä Baltian maiden kanssa yhteistä maakaasumarkkina-aluetta.
Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Markku Rajala, puh. 050 345 8490
Baltic Connector Oy:n hallituksen puheenjohtaja Herkko Plit, puh. 050 462 0788