ILO hakee Pohjoismaista oppeja tasa-arvoiseen työelämään
Tasa-arvon toteutuminen työelämässä vaatii jatkuvaa kehitystyötä myös Pohjoismaissa, joita pidetään kansainvälisesti verraten tasa-arvon mallimaina. Työn ja perheen yhteensovittaminen sekä epätasa-arvoinen palkkaus ovat suurimmat naisten Pohjoismaissa kohtaamat haasteet, kertoo Kansainvälisen työjärjestö ILOn tuore kyselytutkimus.
– Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on pitkät perinteet yhteiskunnallisista ratkaisuista, joilla taataan naisille ja miehille mahdollisuus osallistua työelämään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voisimme lakata pyrkimästä parempaan. Voimme työelämää kehittäessämme hyödyntää myös muiden Pohjoismaiden kokemuksia ja parhaita käytäntöjä, oikeus- ja työministeri Jari Lindström sanoo.
Pohjoismaiden työelämäalan ministerit kokoontuvat Helsingissä 29.11.2016 pohtimaan ILOn kanssa toimivia menetelmiä, joilla tasa-arvoa työelämässä voidaan lisätä. ILOn Helsingistä käynnistyvän Global Gender Dialogue -keskustelusarjan pohjalta tehdään selvitys, johon kootaan hyviä käytäntöjä eri puolilta maailmaa.
ILOn kyselytutkimuksen mukaan Pohjoismaissa sekä naiset että miehet tukevat muihin Euroopan maihin verrattuna vahvasti naisten työntekoa. Suomessa työn ja perheen yhdistämistä pidetään suurimpana haasteena, jonka palkkatyössä olevat naiset kohtaavat. Toiseksi suurimmaksi haasteeksi koetaan epätasa-arvoinen palkkaus.
Helsingissä Pohjoismaiden kokemuksista tasa-arvoisten mahdollisuuksien luomisesta naisille ja miehillä työmarkkinoilla keskustelevat muun muassa oikeus- ja työministeri Jari Lindström sekä muut pohjoismaiset työministerit, Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Dagfinn Höybråten ja ILO:n varapääjohtaja Deborah Greenfield.
ILO:n ja Pohjoismaisen ministerineuvoston Global Dialogue on Gender Equality in the World of Work: Nordic perspectives -seminaari jatkuu Helsingissä 30.11. ILOn kyselytutkimuksen varsinaiset tulokset julkaistaan ensi keväänä.