Jo lähes 40 yritystä sitoutunut tekoälyn eettiseen soveltamiseen
Tekoälyn eettisten periaatteiden laatimiseen on sitoutunut jo 37 yritystä ja muuta organisaatiota. Periaatteet määrittävät, miten tekoälyä käytetään reilulla ja luottamusta rakentavalla tavalla. Mukana on niin suuria kuin pieniä suomalaisyrityksiä eri aloilta sekä julkisen sektorin toimijoita. Organisaatioille järjestettiin kick off -tilaisuus 5.10.2018 Helsingissä.
– Tekoäly herättää useita eettisiä kysymyksiä, ja siihen liittyy jopa uhkia. Kun yritys ottaa tekoälyn tuomat muutokset vakavasti ja tekoälyratkaisut koituvat asiakkaiden parhaaksi, yritykseen myös luotetaan laajalti. On hienoa, että näin moni yritys on jo lähtenyt mukaan, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä, joka käynnisti Suomen tekoälyohjelman etiikkahaasteen syyskuussa.
Haasteen tavoitteena on saada ensi vaiheessa mukaan 300 yritystä tai muuta organisaatiota vuoden loppuun mennessä. Haasteeseen voi liittyä osoitteessa tekoalyaika.fi/etiikka.
Etiikka osa yritysten vastuullisuutta
K-ryhmä, OP Ryhmä ja Stora Enso ovat osallistuneet haasteen ideoimiseen ja olivat siinä ensimmäisinä mukana.
– K-ryhmä on maailman vastuullisin ja Suomen suurin kaupanalan yritys. On luonnollista, että tekoälyn hyödyntämisen eettiset periaatteet ohjaavat ja tukevat meillä kaikkea tekoälyn parissa tehtävää työtä, K-ryhmän asiakastiedosta ja analytiikasta vastaava johtaja Minna Vakkilainen kiteyttää.
– Asiakkaidemme taloudellisen menestyksen ja hyvinvoinnin edistäminen on tietopääoman ja tekoälyn hyödyntämisessä keskeistä. Heidän luottamuksensa tekoälymme etiikkaan luo pohjan alueen suunnitelmillemme, sanoo OP Ryhmän tekoäly-yksikön päällikkö Antti Myllymäki.
– Me Stora Ensolla rakennamme liiketoimintaamme eettisesti kestävälle pohjalle ja haluamme myös uusien teknologioiden osalta olla eturintamassa miettimässä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, sanoo Stora Enson digitalisaatiosta vastaava johtaja Samuli Savo.
Haaste esiin AI Forum 2018 -konferenssissa
Ministeri Lintilä tapaa eurooppalaisia kollegojaan isännöimässään AI Forum 2018 -konferenssissa Espoossa 8.–9.10. ja hyödyntää kick off -tilaisuuden antia viedessään Suomen sanomaa eteenpäin.
– Euroopassa yritysten itsesääntely tekoälyn etiikassa on vielä harvinaista. Suomalaisyritysten on mahdollista olla tekoälyn eettisessä käytössä kansainvälisesti edelläkävijöitä. Yritysten omat toimet ovat välttämättömiä lainsäädännön ohella, jotta voimme varmistaa eurooppalaiset arvot, sanoo ministeri Lintilä.
Mukana eri alojen organisaatioita
Tässä vaiheessa tekoälyn eettiseen soveltamiseen sitoutuneet toimijat ovat Accenture, Barona, BearingPoint, Be Customer Smart Oy, Berner Oy, Business Finland Oy, CGI Suomi Oy, CHAOS architects Oy, DAIN Studios, Dazzle Oy, Digia Oy, DNA Oyj, Espoon kaupunki, Fortum, Fourkind, Futurice, Health Innovation Academy Oy, Helsinki Intelligence Oy, Kiinteistömaailma Oy, K-ryhmä, Kunnan Taitoa Oy, Microsoft Oy, Neste, Nixu Oyj, OP Ryhmä, Reaktor, Saidot.ai, Sanoma Oyj, Selko Technologies Oy, Solita Oy, Stora Enso, Tieto, Verohallinto, Väestörekisterikeskus, Wärtsilä Corporation, YEEA Work Oy sekä 8-bit-sheep.
Tekoälyohjelma on ministeri Lintilän asettama ohjelma, jonka tavoitteena on nostaa tekoäly suomalaisyritysten menestystekijäksi.
Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jukka Ihanus, puh. 029 506 0180
erityisasiantuntija Lasse Laitinen, TEM, puh. 029 504 7162
Haasteen perustajayritysten yhteystiedot:
tekoäly-yksikön päällikkö Antti Myllymäki, OP Ryhmä, puh. 010 252 2139, [email protected]
asiakastiedosta ja analytiikasta vastaava johtaja Minna Vakkilainen, K-ryhmä, puh. 046 920 7503, [email protected]
digitaalisuusjohtaja Samuli Savo, Stora Enso, puh. 050 387 0331, samuli