Komissio jatkaa osaa joustavoitetuista valtiontukisäännöistä kuudella kuukaudella
Komissio on pidentänyt 20.11.2023 Venäjän hyökkäyssodan vuoksi käyttöön otettujen, joustavoitettujen valtiontukisääntöjen voimassaoloa osittain kesäkuun 2024 loppuun asti. Komission ilmoituksen perusteella säännöille ei suunnitella tämän jälkeen jatkoa. Komissio arvioi tarvetta kevyemmän valtiontukipolitiikan jatkolle kevään 2024 aikana.
Uusien linjausten myötä joustavoitettujen valtiontukisääntöjen puitteissa hyökkäyssodan aiheuttamista talousvaikutuksista kärsiviä yrityksiä voi kesäkuun 2024 loppuun saakka tukea kahdella tapaa:
- ns. väliaikaisten tukiohjelmien kautta, joiden yrityskohtainen enimmäistukimäärä nousee 2 miljoonasta eurosta 2,25 miljoonaan euroon sekä
- kompensoimalla yrityksille sähkön ja kaasun hinnannousun kustannuksia.
Mahdollisuus myöntää yrityksille likviditeettitukea lainojen ja takausten muodossa tulee sen sijaan päättymään vuoden 2023 lopussa.
”On myönteistä, että komissio linjasi tilapäisten sääntöjen lakkauttamisesta. Suomi on johdonmukaisesti korostanut, että kriisitukien on aidosti pysyttävä tilapäisinä. Tukivaiheen päälle jääminen voi heikentää merkittävästi sisämarkkinoiden toimintaa ja siten vääristää kilpailua”, toteaa työministeri Arto Satonen.
Kriisitukien voimassaolon jatkaminen on jakanut vahvasti EU:n jäsenmaita. Suomi ja useat saman mieliset jäsenvaltiot eivät ole kannattaneet säännöille jatkoa vuodenvaihteen jälkeen. Suomen näkemyksen mukaan poikkeuksellisen joustavan valtiontukipolitiikan jatko edellyttää näyttöä talousvaikeuksista. Sääntöjä ei tule jatkaa varmuuden vuoksi pelkästään yleisen epävarmuuden takia.
Tilapäisiä valtiontukisääntöjä laajennettu useaan otteeseen
Komission mukaan höllennettyjen sääntöjen jatko on perusteltu, jotta jäsenvaltioilla on talvilämmityskauden aikana tarvittaessa käytössään instrumentit yritysten tukemiseen. Komissio perustelee sääntöjen osittaista jatkoa myös Lähi-idän tilanteen aikaansaamalla energiamarkkinoiden kurssivaihtelulla sekä lisääntyneellä taloudellisella epävarmuudella.
Tilapäisiä kriisiajan valtiontukisääntöjä on laajennettu useaan otteeseen vuoden 2022 jälkeen. Maaliskuussa 2023 sääntöjä muutettiin tukemaan vihreää siirtymää siten, että tukia voidaan myöntää myös teollisuuden vähähiilisyyden edistämiseen sekä uusiutuvan energian käyttöönoton vauhdittamiseen. Nämä niin kutsutut siirtymäajan valtiontukisäännöt ovat voimassa vuoden 2025 loppuun saakka, eikä niihin kohdistu muutoksia.
Lisätiedot:
kaupallinen neuvos Olli Hyvärinen, TEM, p. 0295 047 026
erityisasiantuntija Sanna Nyyssölä, TEM, p. 0295 047 264
Tiedote 10.3.2023: Komissio linjasi muutoksista EU:n valtiontukipolitiikan suuntaan ja tavoitteisiin