Rahoitusta kuudelle alueelle paikalliseen rakennemuutostilanteeseen
Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi 8.12.2023 päätöksellään yhteensä 825 000 euroa koordinaatiorahoitusta kuuteen paikalliseen rakennemuutostilanteeseen elinvoiman vahvistamiseksi alueilla.
Näiden paikallisten äkillisten rakennemuutostilanteiden taustalla ovat mm. korkotaso, hintojen nousu ja kuluttajakäyttäytyminen, jotka ovat vaikeuttaneet etenkin rakentamisen ja metsäteollisuuden toimialaa. Lisäksi Venäjän hyökkäyssota ja sen seurannaisvaikutukset useisiin toimialoihin, kuten matkailuun, teollisuuteen sekä logistiikkaan lisäävät haasteita alueilla.
Useat paikallisesti merkittävät työllistäjät ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa tilanteeseen, mikä on vaikuttanut alueiden työllisyyteen ja talouteen.
Koordinaatiorahoitusta on myönnetty hakemusten ja toimenpidesuunnitelmien perusteella kuudelle alueelle:
• Forssan seutukunta 200 000 euroa
• Imatran seutukunta 100 000 euroa
• Kauhajoki 150 000 euroa
• Lieksa 150 000 euroa
• Pyhäntä 125 000 euroa
• Utsjoki 100 000 euroa
Yhteensä rahoitusta myönnettiin 825 000 euroa.
Paikallisen äkillisen rakennemuutoksen toimintamalli
Paikallisen äkillisen rakennemuutoksen (PÄRM) tilanteella tarkoitetaan äkillistä ja ennakoimatonta tilannetta, joka ei täytä varsinaisen, laajan äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) kriteerejä, mutta joka aiheuttaa paikallisen kriisin elinkeinoelämän, työllisyyden ja työmarkkinoiden kannalta.
Paikallisen äkillisen rakennemuutoksen toimintamalli perustuu alueelliseen yhteistyöhön tilanteen hoitamiseksi. Toimintamallissa ELY-keskus kutsuu koolle alueellisen koordinaatioryhmän, jonka kanssa se laatii laadullisen tilanneanalyysin, tilastoihin pohjautuvan arvion tilanteesta sekä alustavan toimenpide-esityksen. Hakemusten perusteella myönnettävä koordinaatiorahoitus voi olla korkeintaan 80% rahoitettavien hankkeiden kustannuksista.
Koordinaatiorahoituksen suunnitellut toimenpiteet liittyvät muun muassa uusien työpaikkojen ja investointien edistämiseen. Lisäksi koordinaatiorahoitusta voidaan käyttää teollisuuden toimintaympäristön kehittämiseen sekä alueen elinkeinoelämän ja toiminnassa olevien yritysten kehittämiseen ja toiminnan suuntaamiseen uudella, kestävällä tavalla.
Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Nea Lyytikäinen, TEM, p. 0295 047 246
Teollisuusneuvos Marjukka Aarnio, TEM, p. 0295 047 150