Selkokielinen käsikirja kotoutumislaista tukee kotoutumisen edistämistä
Kotoutuminen.fi:ssä on julkaistu selkokielinen kotoutumislain käsikirja. Käsikirja palvelee erityisesti kotoutumistyötä tekeviä henkilöitä, jotka eivät puhu suomea tai ruotsia äidinkielenään. Käsikirja sopii myös maahanmuuttaneiden ohjaus- ja neuvontatyöhön. Kaikkiaan selkokieltä tarvitsee Suomessa jopa 750 000 ihmistä.
Selkokielinen kotoutumislain käsikirja etenee voimassa olevan kotoutumislain (Laki kotoutumisen edistämisestä) mukaisesti. Käsikirjan lopussa on kerrottu lyhyesti myös pakolaisten vastaanottoon liittyvistä asioista. Käsikirjassa on otettu huomioon myös se, että sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelut siirtyvät hyvinvointialueiden järjestettäviksi 1.1.2023.
Käsikirja on suunnattu esimerkiksi kotoutumisen toimijoille, jotka työskentelevät kotoutumisen parissa mutta eivät puhu suomea tai ruotsia äidinkielenään tai ovat vasta muuttaneet Suomeen. Selkokieli auttaa Suomessa jopa 750 000 ihmistä, joista osa on maahanmuuttaneita. Käsikirja sopii myös esimerkiksi kiireisiin työtilanteisiin ja maahanmuuttaneiden ohjaus- ja neuvontatyöhön.
”Selkokielisistä sisällöistä on hyötyä kaikille. Ne helpottavat palvelutilanteita ja lisäävät tasa-arvoa, kun mahdollisimman moni pystyy ymmärtämään, mitä vaikkapa jossakin lain kohdassa sanotaan”, sanoo työministeri Tuula Haatainen.
Selkokieliselle kotoutumislain käsikirjalle on myönnetty selkotunnus
Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskus tuottaa sisältöä selkosuomeksi myös siksi, että esimerkin avulla selkokielen tarvetta yhteiskunnassa ja kotoutumista edistävässä työssä voidaan nostaa näkyvämmäksi.
Selkokeskus on myöntänyt selkotunnuksen kotoutuminen.fi:n selkokieliselle kotoutumislain käsikirjalle. Selkotunnus auttaa selkokieltä tarvitsevia ihmisiä löytämään itselleen helpommin sopivaa luettavaa ja pitämään yllä selkokielen laatua. Selkotunnusta varten on arvioitu myös selkokielisten sisältöjen helppokäyttöisyys.
Selkokielinen kotoutumislain käsikirja on julkaistu osana yleiskielistä verkkopalvelua, jonne pääsee kotoutuminen.fi:n kielivalikon valinnasta selkosuomi. Myös sivujen murupolku ja url-osoitteet osoittavat käyttäjälle, että hän selaa selkokielellä kirjoitettuja sisältöjä. Käsikirjaa päivitetään normaalisti muun verkkopäivitystyön yhteydessä, ja se tarkistetaan myöhemmin vastaamaan kotoutumislain muutoksia.
Lisätietoja:
Helena Torkko, erityisasiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö, [email protected]