Talent Boost Summit: Ei kasvua ilman kansainvälisiä osaajia
Osaajilla on entistä suurempi merkitys maiden kilpailukyvylle. Miten parhaat osaajat houkutellaan Suomeen ja miten heidän osaamisensa kanavoidaan yritysten käyttöön?
Muun muassa nämä kysymykset puhuttivat Talent Boost Summitissa, joka kokosi noin 300 osallistujaa Helsingin Koskenrantaan 22.11.2017. Paikalle oli kutsuttu yritysten, korkeakoulujen, kaupunkien, järjestöjen ja valtionhallinnon edustajia – sekä tietysti kansainvälisiä osaajia.
– Suomi ei selviä ilman uusia kansainvälisiä osaajia, kiteytti entinen pääministeri Esko Aho avauspuheenvuorossaan.
– Nykymaailmassa kriittisintä on digitaalisten teknologioiden integroiminen kaikkeen, mitä teemme: niin teollisuuteen, logistiikkaan, viestintään, terveydenhuoltoon kuin julkisiin ja yksityisiin palveluihin. Tarvitsemme tähän monitieteellisiä osaajia. Standardiosaamisen aikakausi on ohi, Aho perusteli.
Osaajista käydään kovaa kilpailua maailmanlaajuisesti. Growth Hub US:n perustaja Kajal Sanghrajka kertoi tutkimuksestaan, miten kaupungit houkuttelevat ja integroivat kansainvälisiä yrittäjiä. Tärkeitä tekijöitä ovat muun muassa se, miten kansainvälisillä opiskelijoilla on mahdollisuus jäädä maahan yrittäjiksi, millaiset työllistymismahdollisuudet osaajan puolisolla on ja millainen kaupungin kulttuuri on.
Kööpenhamina on monella mittarilla edelläkävijä kansainvälisten osaajien houkuttelussa, pitämisessä ja hyödyntämisessä. Tästä syystä Talent Boost Summitiin oli kutsuttu puhujaksi myös Nikolaj Lubanski kansainvälisiä osaajia ja investointeja houkuttelevasta Copenhagen Capacitystä.
– Menestynyt ekosysteemi, jolla osaamista houkutellaan, on monen toimijan yhteinen ponnistus. Kuten orkesteri, myös ekosysteemi tarvitsee toimintaa johtavan kapellimestarin, Lubanski muistutti.
Myös Suomessa monella kaupungilla on laajat verkostot osaajien houkutteluun ja yhdistämiseen yritysten kanssa, mutta kansallinen strategia on tähän asti puuttunut. Tilanteen korjaamiseksi pääministeri Juha Sipilän hallitus päätti puoliväliriihessä 2017 käynnistää valtioneuvoston yhteisen Talent Boost – Kasvua kansainvälisistä osaajista -toimenpideohjelman.
– Seuraava askel on määritellä konkreettiset toimenpiteet, joilla teemme Suomen houkuttelevammaksi ja kanavoimme kansainvälisen osaamisen yritysten käyttöön. Lista toimenpiteistä on pitkä, mutta meidän on löydettävä kriittisimmät ja lähteä niistä liikkeelle, erityisasiantuntija Laura Lindeman työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoi.
– Yhteistyö sidosryhmien kanssa ja kansainvälisten osaajien kuunteleminen on äärimmäisen tärkeää, jotta onnistumme tavoitteissamme. Talent Boost Summit 2017 ei siis jää sarjassaan viimeiseksi, Lindeman lupasi.
Talent Boost Summit oli itsessään osoitus eri toimijoiden yhteisestä tahtotilasta. Tapahtuma oli työ- ja elinkeinoministeriön, kaupunkien, kauppakamarin ja Onnivators ry:n yhteisponnistus. Myös korkeakoulut ovat tarttuneet aiheeseen: seuraavan Talent Boost -tapahtuman järjestävät Tampereen korkeakoulut maaliskuussa 2018. Tapahtuma keskittyy tutkijoiden puolisoiden uramahdollisuuksien edistämiseen.
Lue lisää Talent Boost -toimenpideohjelmasta ja seuraa keskustelua Twitterissä #TalentBoost.