Työpoliittinen aikakauskirja 2/2022: artikkeleita käyttäytymistieteellisestä tiedosta, menetetyistä työvuosista sekä informaatio- ja byrokratialoukuista

Työpoliittisen aikakauskirjan 65. vuosikerran toinen numero on ilmestynyt. Artikkeleissa pohditaan muun muassa käyttäytymistieteellisen tiedon hyödyntämistä hallinnossa sekä byrokratia- ja informaatioloukkuja, jotka liittyvät osa-aikaiseen ja tilapäiseen työhön. Numero tarjoaa myös katsauksen työajanodotteisiin ja menetettyihin työvuosiin.
Pääkirjoituksessa tutkimusjohtaja Heikki Räisänen pohtii käyttäytymistieteellisen tiedon käyttöä hallinnossa. Kaikkea ei kannata yrittää keksiä Suomessa, kun voi soveltaa muualla keksittyä ja jo kokeiltua. Suomessa valtioneuvoston kanslia koordinoi käyttäytymistieteellistä hanketta, joka sai alkunsa koronapandemian haasteista.
”Käyttäytymistieteellisen tiedon hyödyntämisellä voidaan ymmärtää paremmin ihmisten käyttäytymistä ja myös muotoilla politiikkaa ottamaan tätä huomioon. Politiikkaa voidaan myös kokeilla ennen sen laajaa käyttöönottoa”, Räisänen kirjoittaa.
Tämänkertaisessa numerossa Taina Leinonen, Eira Viikari-Juntura ja Svetlana Solovieva tarkastelevat työajanodotteita ja menetettyjä työvuosia sekä yleisesti että erikseen eri toimialoilla. Artikkeli tarjoaa tietoa työmarkkinoille osallistumisen näkymistä finanssikriisin jälkeisinä vuosina.
Merja Kauhanen, Satu Ojala, Niklas Mäkinen, Tomi Kyyrä ja Hanna Pesola käsittelevät artikkelissaan osa-aikaisen ja tilapäisen työn hakemiseen ja vastaanottamiseen liittyviä byrokratia- ja informaatioloukkuja. Missä määrin tällaisia loukkuja edelleen esiintyy tehdyistä reformeista huolimatta?
Lisäksi Jenni Blomgren, Mikko Laaksonen ja Riku Perhoniemi käsittelevät artikkelissaan sitä, mitä tapahtuu työssä jatkamiselle ja sosiaalietuuksille täyden osasairauspäivärahakauden jälkeen. Osasairauspäivärahaa saavilla näyttäisi olevan kohonnut todennäköisyys siirtyä osittaisille työkyvyttömyyseläkkeille. Maarit Lassander taas kirjoittaa artikkelissaan käyttäytymistieteistä erityisesti työvoimapoliittisissa kokeiluissa.
Työpoliittisen aikakauskirjan tarkoituksena on edistää työpolitiikkaan liittyvää tutkimukseen ja asiantuntijuuteen perustuvaa keskustelua. Aikakauskirja koostuu artikkeleista sekä tilastoista. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee aikakauskirjan neljä kertaa vuodessa.
Lisätiedot:
tutkimusjohtaja Heikki Räisänen p. 029 504 7118