Vierailu Brysselistä: esittelyssä Suomen puhtaan energian ja biotalouden ratkaisut
Suomi esittelee 18.–19.9.2017 Brysselistä saapuvalle ryhmälle uusia biotalouden ja puhtaan energian ratkaisujaan. Mukana on edustajia parlamentista, komissiosta ja jäsenmaista. Matkan järjestelyistä vastaa Suomen pysyvä edustusto Brysselissä yhdessä TEM:n kanssa.
Bioeconomy – Clean Energy Package Trip to Finland -matkalla esitellään alan innovaatioita ja energiantuotannon uusia teknologioita Lappeenrannassa, Porvoossa ja Järvenpäässä. Vierailukohteet ovat alan keskeisiin yrityksiin, joissa kerrotaan biotalouden uusista käytännön ratkaisuista ja kestävästä metsätaloudesta sekä alan parhaista teknologisista innovaatioista ja yritystoiminnasta.
Maanantaina 18.9. aamun avaa tapaaminen asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen kanssa Helsingissä. Aamiaistilaisuuden aiheena ovat energiasektorin ajankohtaisaiheet EU:n valmisteilla olevan puhtaan energian paketin valossa ja Tallinnan epävirallisen energianeuvoston (19.–20.9.) aattona.
Aamupäivällä vieraiden matka suuntautuu ensin Lappeenrantaan, jossa Luonnonvarakeskuksen (Luke) professori Antti Asikainen kertoo suomalaisesta kestävästä metsätaloudesta. Lounaan jälkeen päivä jatkuu tutustumiskäynnillä UPM:n Kaukaan tehtaaseen, joka on maailman monipuolisin tehdaskokonaisuus, joka valmistaa uusiutuvasta raaka-aineesta sellua, aikakauslehtipaperia, sahatavaraa sekä biopolttoaineita. Se hyödyntää resurssitehokkaasti myös tuotannon sivuvirrat. Tehdas tuottaa itse huomattavan osan käyttämästään energiasta.
Tiistai 19.9. alkaa Porvoon vanhassa kaupungissa Metsäteollisuus ry:n esitelmällä suomalaisen metsäpohjaisen biotalouden tarjoamista uusista ratkaisuista. Sen jälkeen ohjelmassa on tutustuminen Nesteen Kilpilahden jalostamoon. Se on yksi Euroopan monipuolisimmista jalostamoista, jonka tuotanto keskittyy korkealaatuisiin ja puhtaisiin liikenteen polttoaineisiin. Se on myös maailman suurin uusiutuvista raaka-aineista biodieseliä tuottava laitos.
Iltapäivällä vuorossa on vierailu Fortumin CHP-laitokselle Järvenpäässä. Järvenpään energiatehokas yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotantolaitos käyttää raaka-aineenaan metsätalouden sivuvirtoja, sahanpurua ja kuorta sekä hevosenlantaa. Järvenpäässä toimii myös Fortumin sähkön varastointiin keskittyvä akkujen kehitysprojekti.
Vierailuun liittyvät aihetunnisteet Twitterissä ovat #BioexcuFi sekä #cleanenergy ja #bioeconomy
Lisätiedot:
ylitarkastaja Katja Tuokko, TEM, puh. 050 465 5533
Coreper I -suurlähettiläs Minna Kivimäki, UM/EUE, puh. +32 2 287 8624
viestintäasiantuntija Jenni Hakala, TEM, puh. 050 386 9942