Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelma
TEM040:00/2012 Kehittäminen
Innovatiiviset kaupungit (INKA) –ohjelma (2014-2017) on valtion ja ohjelmaan hyväksyttyjen kaupunkien välinen kumppanuusohjelma, jossa kaupungeilla on merkittävä rooli uuden tyyppisten kehitysympäristöjen synnyttämisessä ja uusien liiketoimintaekoysteemien kehittämisessä.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero TEM040:00/2012
Asianumerot TEM/897/00.04.03/2012
Asettaja työ- ja elinkeinoministeriö
Toimikausi/aikataulu 1.1.2014 – 31.12.2017
Asettamispäivä 12.4.2012
Tavoitteet ja tuotokset
Innovatiiviset kaupungit (INKA) –ohjelma (2014-2017) edistää voimavarojen kokoamista valittuihin temaattisiin keskittymiin ja samalla se tukee myös kaupunkiseutujen erikoistumista omiin vahvuuksiinsa. Ohjelma lisää julkisen sektorin, erityisesti kaupunkien, korkeakoulujen ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä. Tavoitteena (2014-2017) on hyödyntää kaupunkien kehityshankkeita ja investointeja innovaatioiden kehitysympäristöinä ja yritysten referenssikohteina. Lisäksi ohjelmalla edistetään innovatiivisten julkisten hankintojen osaamista suurimmilla kaupunkiseuduilla ja kaupunkien välistä yhteistyötä.
Lähtökohdat
Perinteisen teknologia- tai toimialalähtöisyyden sijaan ohjelmaan valittujen painopisteiden valinnalla on haluttu korostaa kysyntälähtöisiä, ratkaisukeskeisiä ja monialaisia temaattisia valintoja, joissa yhdistyy useita osaamisalueita. Ohjelman painopistealoja ovat Biotalous, Kestävät energiaratkaisut, Kyberturvallisuus, Tulevaisuuden terveys sekä Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus. Painopistealueiden kehittämisen vetovastuussa ovat Joensuu (Biotalous), Vaasa (Kestävät energia ratkaisut) Jyväskylä (Kyberturvallisuus), Oulu (Tulevaisuuden terveys) ja Tampere (Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus). Näiden viiden temaattisesta yhteistyöstä vastaavien kaupunkien lisäksi ohjelmaan osallistuvat seitsemän muuta kaupunkiseutua (Lahti, Lappeenranta, Kuopio, Turku, Seinäjoki, Pori ja Pääkaupunkiseutu).
Kehitysympäristöinä voivat olla esimerkiksi uusien teknologioiden ja palveluiden demonstraatio- ja testialustat sekä osaamispohjaisen yrittäjyyden uudet toimintamallit. Kehittäminen ja pilotointi toteutetaan aidoissa kehitysympäristöissä käyttäjien, yritysten ja julkisen sektorin yhteistyönä. INKA-ohjelmassa voidaan hyödyntää aiempaa tehokkaammin kaupunkien suuret tulevaisuusinvestoinnit innovaatioiden kehitysalustoina ja referenssikohteina ja tätä kautta avata yrityksille uusia vientimahdollisuuksia.
INKA-ohjelma on valtion ja ohjelmaan hyväksyttyjen kaupunkien välinen kumppanuusohjelma, jossa on hyödynnetty Osaamiskeskusohjelmasta (1994-2013) saadut kokemukset. INKA-ohjelman hallinnoinnista ja operatiivisesta toteutuksesta vastaa Innovaatiorahoituskeskus Tekes. Ohjelman strategisesta kehittämisestä vastaa TEM:n nimeämä johtoryhmä, johon kuuluvat edustajat toteutuksen kannalta keskeisistä ministeriöistä (OKM, STM, LVM, MMM ja YM) sekä SITRAsta ja Tekesistä.
Lisätietoja
Ohjelmassa on synnytetty uuden tyyppisiä kehitysympäristöjä ja toimintamalleja, joissa korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja yritykset voivat tehdä aiempaa tiiviimpää yhteistyötä mm. uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseksi. Kaupunkien roolina on omilla toimillaan (esim. investoinnit, innovatiiviset hankinnat ja tontinluovutukset) edistää uusien kehitysympäristöjen syntyä. Ohjelman arviointi valmistuu elokuussa 2017 ja saadut kokemukset hyödynnetään TEM:n kasvun agendan tulevissa toimenpiteissä. Ohjelmassa toteutetut hankkeet löytyvät Tekesin www-sivuilta.
Hallitusohjelmassa on linjattu ohjelman vaiheittaisesta päättämisestä vuoden 2017 loppuun mennessä. Tämän vuoksi ohjelmassa toteutettaviin hankkeisiin ei myönnetä osarahoitusta enää vuoden 2017 jälkeen.
Muut asiakirjat ja muistiot
INKA_TEM_päätös_271117.pdf (76282 B) Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä PDF
1.12.2017
Muutospäätös; Inka Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä PDF
26.8.2015 Työ- ja elinkeinoministeriö
Jäsenmuutospäätös Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä PDF
17.4.2015
-
7.2.2014
Asettaminen ja organisointi
Asettamispäätös Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä PDF
22.4.2013 Työ- ja elinkeinoministeriö
Jäsenmuutosesitys; Ulla Mäkeläisen tille Ari Saarinen OKM/104/041/2012
16.10.2012 Opetus- ja kulttuuriministeriö
-
12.4.2012 Työ- ja elinkeinoministeriö/Tieto-osasto/Tiedonhallinta
Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä