Ministeri Haatainen: Jäsenyys ILOssa on auttanut rakentamaan suomalaista työelämää
Kansainvälinen työjärjestö ILO juhli viime vuonna satavuotista taivaltaan, ja tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Suomesta tuli ILOn jäsen.
Työ- ja elinkeinoministeriö juhlii merkkivuotta järjestämällä 11. helmikuuta kutsuvierasseminaarin, jonka avaa työministeri Tuula Haatainen. Seminaarin pääpuhujana toimii ILOn pääjohtaja Guy Ryder.
– Usein ajatellaan, että kolmikanta olisi suomalainen tai pohjoismainen erikoisuus, vaikka sen juuret ovat nimenomaan kansainväliset, ministeri Haatainen muistuttaa.
– ILO edusti Suomen itsenäistyessä asioita, joita Suomi ja koko maailma silloinkin tarvitsivat kiireisesti: sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja vuoropuhelulla rakennettua yhteiskuntarauhaa. Jäsenyys ILOssa on auttanut rakentamaan suomalaista työelämää koko Suomen itsenäisen taipaleen ajan, Haatainen kuvaa.
Kansainvälinen työjärjestö ILO
- ILO perustettiin vuonna 1919 edistämään sosiaalista oikeudenmukaisuutta kestävän maailmanrauhan säilyttämiseksi.
- Suomesta tuli ILOn jäsen samalla, kun se liittyi Kansainliittoon vuonna 1920.
- ILO luo kansainvälisiä työelämän yleissopimuksia, joista tärkeimmät koskevat työntekijöiden perusihmisoikeuksia. Suomi on sitoutunut 72 sopimukseen ja pöytäkirjaan.
- ILOn kolmikantaisessa mallissa työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen edustajat osallistuvat järjestön työhön tasavertaisina valtioiden hallitusten edustajien kanssa.
Kansainvälinen työjärjestö on kolmikantainen YK-järjestö, jonka tehtävänä on edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ihmisarvoista työtä. ILO luo kansainvälisiä työelämän yleissopimuksia sekä valvoo ja tukee jäsenmaitaan sopimusten noudattamisessa.
– Suomi pitää tärkeänä ihmisarvoisen työn edistämistä EU:ssa ja muualla maailmassa. Työ on tehokkain tapa poistaa köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Erityisesti naisten työmarkkina-aseman parantaminen tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia perheiden ja yhteisöjen toimeentulon kohentamiseen. ILOn 187 jäsenmaan työnantajien, työntekijöiden ja hallitusten yhteinen päätöksenteko varmistaa, että kaikki osapuolet sitoutuvat yhteisiin sopimuksiin, ministeri Haatainen painottaa.
Juhlaseminaarissa käsitellään ILOn vaikutusta sekä työelämän ja sosiaalisen vuoropuhelun kehittämistä. Näkemyksiään esittävät suomalaisten työmarkkinaosapuolten edustajat sekä muut korkean tason asiantuntijat.
ILOn pääjohtaja Guy Ryder tapaa Helsingin vierailullaan myös pääministeri Sanna Marinin ja muita ministereitä.
Lisätiedot:
erityisavustaja Jenni Karjalainen, p. 040 751 5496
hallitusneuvos Liisa Heinonen, TEM, p. 0295 064 131