Ministerit kutsuivat järjestöt yhteistyöhön: Seksuaalinen häirintä kitkettävä työpaikoilta
Ministerit Jari Lindström, Annikka Saarikko ja Pirkko Mattila kokosivat eduskuntaryhmien, työmarkkinajärjestöjen ja muiden keskeisten sidosryhmien edustajat etsimään ratkaisuja seksuaaliseen häirintään työpaikoilla.
Eduskuntatalossa 18.12.2017 järjestetyssä pyöreän pöydän keskustelussa haettiin konkreettisia toimenpiteitä, joilla hallitus, työmarkkinajärjestöt ja muut sidosryhmät voivat edistää häirintävapaata työelämää Suomessa.
– Tavoitteena on muutos. Seksuaalista häirintää ei voida hyväksyä missään muodossa, vaan suomalaisen työelämän tulee olla häirintävapaata ja turvallista kaikille, korostaa työministeri Jari Lindström.
Tapaamisessa nousivat esiin muun muassa työpaikan arvot ja varhaisen puuttumisen toimintatavat, joiden tulee olla osa työkulttuuria.
– Tämän päivän tapaaminen osoitti, että tahtoa seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi löytyy. Olemme kaikki sitoutuneita tekemään työpaikoista häirintävapaita, sanoo tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
– Nyt on aika muuttaa sanat teoiksi. Seuraavaksi mietitään, miten tänään esitettyjä toimenpide-ehdotuksia viedään eteenpäin, lisää sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.
Suomessa ja maailmalla on viime aikoina käyty runsaasti keskustelua seksuaalisesta häirinnästä, joka koskee niin työelämää kuin vapaa-aikaakin. Eduskunta kävi aiheesta ajankohtaiskeskustelun 12.12.
Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman tasa-arvobarometrin 2012 mukaan naisten kokema seksuaalinen häirintä on lisääntynyt 2000-luvun aikana. Seuraava tasa-arvobarometri julkaistaan ensi vuoden keväällä. Palkansaajien kokemasta seksuaalisesta häirinnästä saadaan tarkempia tietoja, kun asia on mukana Tilastokeskuksen työolotutkimuksessa ensi vuonna.
Keskustelutilaisuuteen osallistuivat Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n, SAK:n, STTK:n, Akavan, Kuntatyönantajien, Kirkon työmarkkinalaitoksen, eduskuntaryhmien, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n, Tehyn, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton, Suomen Yrittäjien ja Väestöliiton edustajat sekä tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara. Tapaamisen koollekutsumisesta vastasi työ- ja elinkeinoministeriön Työelämä 2020 -hanke, jonka visiona on tehdä suomalaisesta työelämästä Euroopan parasta vuoteen 2020 mennessä.
Lisätiedot:
Työelämä 2020 -hankejohtaja Margita Klemetti, TEM, p. 040 513 5107
työministerin erityisavustaja Jami N. Arvola, p. 050 4471 255
perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Riikka Pirkkalainen, p. 040 539 5090
sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Niina Perälä, p. 0295 163 107