TEM-analyysi: vuosi 2022 oli työvoiman rekrytoinnin huippuvuosi
Työ- ja elinkeinoministeriön tuore analyysi osoittaa, että vuonna 2022 työnantajat rekrytoivat työvoimaa ahkerasti ja uusia työpaikkoja syntyi noin 258 000. Toisaalta työvoimapulaa esiintyi edellisvuotta enemmän.
Vuonna 2022 työllisyys kasvoi noin 64 000 henkilöllä verrattuna vuoteen 2021. Toimipaikat hakivat vuoden 2022 aikana kaikkiaan yli 645 000 henkilöä, mikä oli yli 91 000 henkilöä edellisvuotta enemmän. Työvoiman saatavuusongelmat kuitenkin kasvoivat samaan aikaan selvästi: työvoimapulaa oli 81 500 henkilöstä. Uusiin työpaikkoihin haettiin kaikkiaan yli 295 000 henkilöä. Kun työvoimapulan vaikutus otetaan huomioon, uusia työpaikkoja syntyi Suomeen noin 258 000.
Yritykset loivat eniten uusia työpaikkoja – kunnat vähiten
Uusia työpaikkoja loivat vuonna 2022 etenkin yritykset ja muu yksityinen sektori. Vähiten uusia työpaikkoja syntyi kunnissa. Suhteellisesti eniten uusia työpaikkoja syntyi Kaakkois-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Eniten rekrytointiongelmia oli kunnissa.
Toimialoista suhteellisesti eniten uusia työpaikkoja syntyi rakentamisessa, informaatio- ja viestintäalalla sekä ammatillisessa, tieteellisessä ja teknisessä toiminnassa. Kaiken kaikkiaan eniten työvoimaa haettiin sosiaali- ja terveyspalveluissa, kaupan alalla, koulutuksessa sekä teollisuudessa.
Kun työvoiman hankinta suhteutetaan alan työllisten määrään, eniten työvoimaa haettiin suhteellisesti eniten sosiaali- ja terveysalalla, koulutuksessa sekä majoitus- ja ravitsemusalalla. Kun työvoimapulan vaikutus otetaan huomioon, eniten rekrytointeja tehtiin koulutusalalla: noin kolmasosa koko alan työllisten määrään suhteutettuna. Seuraavaksi eniten rekrytointeja tehtiin taiteen, viihde- ja virkistysalalla sekä sosiaali- ja terveysalalla.
Tutut tekijät vaikuttivat uusien työpaikkojen syntyyn
Uusien työpaikkojen syntyyn vaikuttavat tekijät olivat vuonna 2022 pääosin samankaltaisia kuin aiempina vuosina. Eniten uusien työpaikkojen syntyyn vaikuttivat yrityssektori, vähintään 50 henkilön toimipaikka, henkilöstömäärän kasvuodotus, henkilöstömäärän vaihtelu ainakin 10 %, ulkomainen työvoima toimipaikassa sekä työttömän, vastavalmistuneen tai opiskelijan/koululaisen palkkaaminen sekä ainakin kahden vakinaisen haku.
Analyysi perustuu Tilastokeskuksen työ- ja elinkeinoministeriölle tuottaman ja avointen työpaikkojen tutkimuksen yhteydessä toteutettavan työnantajahaastattelun mikroaineistoon. Aineisto on kerätty toimipaikoista kvartaaleittain, joten se edustaa hyvin koko vuotta ja tasoittaa kausivaihtelut. Uutuutena tämänkertaisessa raportissa ovat toimialoittaiset indikaattorit, joissa työvoiman hankinta uusiin työpaikkoihin ja kokonaisuutena suhteutetaan alan työllisyyteen. Indikaattorit laajentavat kokonaiskuvaa työvoiman hankinnan dynamiikasta. Analyysin on tehnyt tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Lisätietoja:
Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen, p. 0295 047 118, [email protected]