Työvoiman liikkuvuus Euroopassa ja Suomi -projekti
TM020:00/2001 Kehittäminen
Projektin tehtävänä on työmarkkinoiden lyhyen ja keskipitkän aikavälin tarpeiden näkökulmasta:
1.Arvioida komission tekemiä selvityksiä Euroopan demografisesta ja tuotantorakenteen tulevasta kehityksestä, työvoiman tarpeesta, EU:n sisäisestä ja ulkoisesta liikkuvuudesta ja laajentumisen vaikutuksista;
2.Arvioida vastaavia kansallisia selvityksiä teettäen tarvittaessa täydentäviä selvityksiä;
3.Välittää tietoa eri hallinnonaloilla tapahtuvasta työvoiman liikkuvuuteen liittyvästä valmistelutyöstä; ja
4.Valmistella em. arviointityön ja tiedonvälityksen pohjalta strategiset johtopäätökset työvoiman liikkuvuuden suhteen.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero TM020:00/2001
Asianumerot 3006/021/2000 TM
Asettaja työministeriö
Toimikausi/aikataulu 14.2.2001 – 23.10.2001
Asettamispäivä 5.4.2001
Tavoitteet ja tuotokset
ks. yllä
Lähtökohdat
Niin Euroopan unionissa kuin kansallisestikin on käynnistynyt laaja-alainen keskustelu työvoiman liikkuvuudesta niin työvoiman saatavuuden, EU:n laajentumisen kuin EU:n maahanmuuttopoliittisen yhteistyön linjausten määrittelyn näkökulmasta. Suomelle maantieteellisen sijaintinsa, demografisen kehityksensä, tuotantorakenteen voimakkaan muutoksensa ja työllisyysnäkymisensä johdosta työvoiman liikkuvuuskysymykset ovat tärkeitä.
Työmarkkinoiden hyvä toimivuus on olennainen tekijä matalan inflaation ja vahvan talouskasvun turvaamiseksi yhteisellä talousalueella. Tämä painottuu myös EU:n vuoden 2001 työllisyyssuuntaviivoissa, joihin on sisällytetty uusi, työvoiman saatavuuden turvaamista koskeva suuntaviiva.
Tuotantorakenteen muutokset ja väestön ikääntyminen lisäävät osaavaa työvoimaa koskevaa kilpailua Euroopassa. Etenkin pk-yritykset kokevat erääksi tulevaisuuden suurimmaksi haasteeksi työvoiman saatavuuden. Muutosten seurauksena tarve työvoiman liikkuvuuteen EU:n ja Euroopan talousalueen sisällä lisääntyy. Liikkuvuuden avulla on mahdollista paitsi parantaa työmarkkinoiden toimivuutta niin myös yleisemminkin vahvistaa yhteistä eurooppalaista osaamispääomaa. Tämä on keskeisen tärkeää Lissabonin Eurooppa-neuvostossa määritellyn strategian toimeenpanon kannalta. Työvoiman liikkuvuuteen liittyy kuitenkin myös suuria sosiaalisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä.
Tampereen Eurooppa-neuvosto teki merkittäviä linjauksia maahanmuuttopolitiikan kehittämisestä ja jäsenmaassa pitkään laillisesti asuneiden kolmansien maiden kansalaisten aseman parantamisesta. Komissio antoi näiden linjausten pohjalta 22.11.2000 tiedonannon yhteisön siirtolaisuuspolitiikasta. Tämän asiakirjan pohjalta unioni käy asiasta keskustelua vuoden 2001 aikana.
Raportti EU:n itälaajentumisen vaikutukset työvoiman liikkuvuuteen koonnos tutkimuksista ja johtopäätökset niiden pohjalta on valmistunut.
Kari Hietalan tutkimus EU:n itälaajentuminen ja maahanmuutto Suomeen on valmistunut.
Työsuunnitelman mukainen globaali jatkoanalyysityö (projetin piti jatkua 31.5.2002 asti) päätettiin 20.09.2001 työministeriön politiikkaosaston johtoryhmässä integroida silloin asetettuun Maahanmuuttopolitiikan tulevaisuuden haasteet -projektiin.
Julkaisut ja raportit
EU:n itälaajentumisen vaikutukset työvoiman liikkuvuuteen
Työministeriö
Julkaisunumero: 291; Julkaisuvuosi: 2001;
Projektin loppuraportti. Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä DOC
30.10.2001 Työministeriö
EU:n itälaajentuminen ja maahanmuutto Suomeen Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä PDF
23.10.2001 Kari Hietala
-
21.6.2001 Työvoiman liikkuvuus Euroopassa ja Suomi -työryhmä
Asettaminen ja organisointi
Asettamispäätös Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä RTF
5.4.2001 Työministeriö
Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä