Ministeri Lindström tutustui kotouttamiseen Helsingissä
Työministeri Jari Lindström vieraili 20.11.2017 Myllypuron peruskoulussa, Ohjaamossa, Stadin osaamiskeskuksessa ja Monik ry:n neuvontapisteessä Puhoksessa.
– Helsingissä asuvien vieraskielisten määrän on ennakoitu lähes kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Maahanmuutto läpäisee koko yhteiskunnan ja on pysyvä osa kaupunkiamme, sanoi Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela.
– Helsinki haluaa luoda jokaiselle mahdollisuuden saada osaamisensa käyttöön. Tutustumispäivä on rakennettu tämän tavoitteen mukaisesti, kertoi päivän isäntänä toiminut Haahtela.
Tutustumispäivä starttasi Myllypuron peruskoulusta. Monikulttuurisuus on noin 770 oppilaan koulussa arkipäivää. Erilaisuudessa ei ole mitään ihmeteltävää, kiteytti yhdeksäsluokkalainen ministerille.
– Minusta on äärimmäisen hienoa, ettei täällä ole kiusaamisen ilmapiiriä. Vaikuttava on myös koulun mestari-kisällimalli, jossa suuremmat oppilaat auttavat pienempiä esimerkiksi läksyissä, ministeri Lindström totesi.
Rehtori Anna Hirvonen ja koulua esitelleet opettajat ja avustajat kertoivat yhteisöllisyyden auttavan ristiriitatilanteissa. Monikulttuurinen henkilöstö avaa maahanmuuttajaperheille suomalaista koulujärjestelmää ja auttaa lapsia kotoutumaan paitsi opintoihin, myös elämään.
Myllypuron koulun jälkeen oli aika tutustua maahanmuuttajanuorten neuvontapalveluihin Kampissa sijaitsevassa Ohjaamossa. Lisäksi projektipäällikkö Elina Nurmi Helsingin kaupungilta esitteli International House Helsinki -konseptin, joka kokoaa maahanmuuton alkuvaiheen kannalta keskeiset neuvonta- ja viranomaispalvelut saman katon alle. Palvelupilotti käynnistyy joulukuussa Helsingin maistraatin tiloissa.
Päivä jatkui Stadin osaamiskeskuksessa, joka yhdistää kuntoutuksen, koulutuksen ja työllistymisen palvelut helsinkiläisille aikuisille maahanmuuttajille. Tavoitteena on rakentaa jokaiselle asiakkaalle kotouttamisen tai työllistymisen jatkopolku. Yhteistyö yritysten ja työnantajien kanssa on tiivistä.
– Noin 80 prosenttia osaamiskeskuksen asiakkuuksista on päättynyt koulutukseen tai työllistymiseen. Monet asiakkaistamme ovat varsinaisia ihmeentekijöitä: esimerkiksi eräs luku- ja kirjoitustaidoton henkilö työskentelee nyt lentokentällä tax free -myymälässä, projektipäällikkö Arja Koli mainitsi.
Kotouttamispäivän viimeinen etappi oli Monik ry:n neuvonta- ja kohtaamispiste Puhoksessa. Vuonna 2011 maahanmuuttajanuorten aloitteesta perustetun järjestön tarkoituksena on edistää eri kulttuurien välistä vuorovaikutusta sekä tukea maahanmuuttajia kotoutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.
– Järjestömme ohjaa vuosittain noin 100 asiakasta työelämään ja 50 asiakasta koulutukseen. Täällä Puhoksen pisteessä maahanmuuttajat voivat nähdä esimerkkejä myös toisten maahanmuuttajien yrityksistä, Hunderra Assefa ja Adan Mohamed Monik ry:stä kertoivat.
– Esimerkin voima nousee kotouttamisesta puhuttaessa toistuvasti esille. Myllypurossa kuulimme, miten maahanmuuttajalapsille on tärkeää saada vertaistukea opinnoissaan hyvin pärjänneiltä oppilailta. Vertaistuen merkitys pätee myös nuoriin ja aikuisiin: meidän on tärkeää saada maahanmuuttajien omat yhteisöt mukaan levittämään hyviä esimerkkejä ja käytäntöjä, ministeri Lindström summaa.