Osallisuutta vahvistamalla lisätään innovaatioaktiivisuutta, työhyvinvointia ja tuottavuutta

Työelämän kehittämisstrategian uusimmassa työpajassa asiantuntijat pureutuivat osallisuuteen työssä ja työpaikalla. Nyt pyydämme sinua mukaan keskusteluun työelämän kehittämisstrategian tekemisestä. Vastaa kyselyyn osallisuuden teemasta 31.7. mennessä.
Henkilöstön laaja osallistuminen työn, tuotteiden ja palveluiden kehitystyöhön on tutkimuksen mukaan yhteydessä suurempaan innovaatioaktiivisuuteen ja tätä kautta myös tuottavuuteen. Kun ideoita ja ratkaisuja pohditaan laajemmalla joukolla, edistetään uusien innovaatioiden syntymistä. Kevyimmillään osallisuus on vaikutusmahdollisuuksia päivittäiseen työhön ja sen järjestelyihin. Syvemmällä tasolla luodaan osallisuutta tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä sekä organisaation tulevaisuutta koskevissa muutoksissa. Suomalaisista työpaikoista vain 15 % osallistaa henkilöstöään laajemmin tulevaisuuden uhkien ja mahdollisuuksien tunnistamiseen (MEADOW 2022).
Työpajassa ideoitiin keinoja osallisuuden lisäämiseksi. Asiantuntijat nostivat osallisuuden vahvistamisen hyödyistä esille ymmärryksen lisäämisen. Lisäksi tärkeiksi käytännön tekijöiksi nousivat yhteiset työn tavoitteet ja avoin tiedonkulku, arvostava ja turvallinen kulttuuri sekä kohtaamisia ja vuoropuhelua mahdollistavat arjen rakenteet ja toimintatavat.
Osallistu keskusteluun
Miten osallisuutta työpaikalla vahvistetaan? Miten työn, tuotteiden ja palveluiden kehitystyöhön saadaan mahdollisimman moni mukaan? Kerro meille esimerkkisi osallisuuden vahvistamiseksi 31.7. mennessä.
Strategiakeskusteluun toivotaan laajaa osallistumista. Kyselyyn saadut kommentit hyödynnetään strategiaryhmän keskusteluissa ja niistä uutisoidaan strategian kotisivuilla.
Asiantuntijaryhmän seuraava työpaja järjestetään kesäkuussa. Silloin aiheina ovat erityisesti osaaminen ja sen johtamisen teema sekä nuorten hyvä pääsy työelämään ja pärjääminen siellä.
Mikä on työelämän kehittämisstrategia -hanke?
Työ- ja elinkeinoministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat asettaneet kansallisen työelämän kehittämisstrategia -hankkeen, jonka tavoitteena on työn tuottavuuden kasvu ja työhyvinvoinnin parantaminen. Nyt asetetun Työelämän kehittämisstrategia -hankkeen tehtävänä on työelämää kehittävän strategian valmistelu ja toimeenpanon käynnistäminen. Hankkeen toimikausi kestää kesään 2026 saakka. Työelämän kehittämisstrategiaa on pohjustettu vuonna 2024 laajalla tutkimuskatsauksella, asiantutijakeskusteluilla sekä nuorten työpajoilla.
Lisätietoja:
Työ- ja elinkeinoministeriö: neuvotteleva virkamies Antti Närhinen p. 0295 047 002, johtava asiantuntija Maija Lyly-Yrjänäinen p. 0295 047 297, Teija Felt p. 0295 049 080
Sosiaali- ja terveysministeriö: johtaja Liisa Hakala p. 0295 163 566, erityisasiantuntija Mikko Rissanen p. 0295 163 287, erityisasiantuntija Kalle Lautala p. 0295 163 751