Hyppää sisältöön

Työelämän monimuotoisuusohjelma käynnistyi

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2021 15.30
Tiedote

Kieli, ihonväri ja nimi vaikeuttavat tutkitusti yhä rekrytointia suomalaisissa työpaikoissa. Ongelman torjumiseksi työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt maaliskuuhun 2023 asti kestävän työelämän monimuotoisuusohjelman, joka perustuu hallitusohjelmaan.

-Työelämän monimuotoisuuden ja syrjimättömyyden edistäminen on yksi keinoista parantaa työllisyyttämme ja antaa yrityksillemme parempi mahdollisuus menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Mitä monimuotoisempia työyhteisömme ovat, sitä helpommin tänne on myös houkutella alojensa huippuosaajia ympäri maailmaa, työministeri Tuula Haatainen toteaa ohjelmaa käsittelevässä blogissaan TEM:n verkkosivuilla 17.3.2021. 

- Henkilöt, joiden nimi tai äidinkieli viittaavat taustaan Suomen ulkopuolelta saavat kutsuja työhaastatteluihin selvästi muita hakijoita vähemmän, vaikka heidän koulutuksensa, työkokemuksensa ja kielitaitonsa olisivat täysin sama, Haatainen jatkaa.

Ohjelman tavoitteena on, että yritykset ja organisaatiot hyötyvät monimuotoisuudesta ja maahanmuuttaneiden pääsy osaamistaan vastaaviin tehtäviin ja uralla eteneminen helpottuvat niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Ohjelman toimenpiteet

Ohjelman toimenpiteillä pyritään vähentämään työmarkkinoiden rakenteellista syrjintää ja rasismia lisäämällä työyhteisöjen tietoisuutta monimuotoisuuden hyödyistä sekä lisäämällä monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta koskevaa rekrytointi-, johtamis- ja muuta osaamista työelämässä. 

Rekrytointisyrjinnän vastaisia ja anonyymiä rekrytointia edistäviä toimenpiteitä sisällytetään läpileikkaavasti ohjelman eri toimenpiteisiin. Monimuotoisuusohjelman kohderyhmänä ovat työnantajat ja työpaikat.

Työministeri Tuula Haataisen blogi: Teot rasismia vastaan työelämässä ovat tie menestyviin yrityksiin

Lisätiedot: 
neuvotteleva virkamies Anna Bruun, TEM, p. 0295 048 254, [email protected]

Tuula Haatainen
 
Sivun alkuun