Blogg

Bloggar (Blogg)

Finns det fortfarande sommarjobb?

Heikki Räisänen Publiceringsdatum 25.5.2020 15.59 Blogg

Exceptionella tider är exceptionella också i fråga om sommarjobb. Medan arbetsgivarna ännu i början av året anmälde sommarjobb till den offentliga arbetsförmedlingen i samma takt som i fjol, förändrades allt i mars. Men exceptionellt under sommaren 2020 kan också vara att sommarjobb lediganslås långt in på sommaren. Håll alltså ögon, öron, internet, sociala medier och telefonen öppna!

När man granskar annonser om sommarjobb som lämnats till den offentliga arbetsförmedlingen under hela början av året ser man ingen dramatisk förändring av situationen: i januari–maj 2019 var antalet annonser som räknas som sommarjobb knappt 13 000, i år cirka 9 500 under en något kortare tidsperiod. Antalet började dock falla i mars och ännu kraftigare i april.

Sommarjobbsläget har försvårats av framför alltbegränsningsåtgärder inom servicebranscher som är viktiga för unga och det har lett till omfattande permitteringar. Arbetsgivaren ska återanställa sina permitterade arbetstagare innan de kan anställa nya. Detta påverkar möjligheterna till sommarjobb.

Å andra sidan finns det också en möjlighet att vända situationen: till exempel öppnandet av restaurangernas kundplatser och lindringen av mötesbegränsningarna kan snabbt återställa produktionen inom servicesektorn – permitteringarna avvecklas och snart kommer det att behövas sommarvikarier. I en osäker situation har många arbetsgivare helt enkelt inte kunnat ordna ansökningsomgångar, men de kommer snart att kunna göra det. Och som man brukar säga vid bedömningar av detta slag är dock osäkerheten stor.

Den 25 maj fanns 1 062 annonser om sommarjobb på webbplatsen te-palvelut.fi. Totalt fanns det 14 942 lediga platsannonser vid arbets- och näringsbyråerna. I år ser det ut som om arbetsgivare under sommaren i många fall söker olika yrkesutbildade personer för anställningsförhållanden under tre månader, men alternativt överväger att anställa praktikanter eller sommarvikarier. Detta beror framför allt på om det finns yrkesutbildade inom branschen eller inte. För sommarvikarierna är detta en möjlighet.

Exceptionellt under sommaren 2020 kan också vara att sommarjobb lediganslås långt in på sommaren.

Sommarjobb erbjuds nu mångsidigt inom till exempel försäljningsarbete, såsom i butiker, på torg, i kiosker och telefonförsäljning. Dessutom erbjuds redan i viss mån sommarjobb för kockar, servitörer och andra restaurangarbetare. Frisörer, personliga assistenter och hemservicearbetare behövs liksom säsongsarbetare i trädgårdar samt på bär- och grönsaksgårdar. Närvårdare och sjukskötare hittar säkert arbete på sommaren. Det finns också arbetsmöjligheter inom byggbranschen, inom städ- och lagerarbete och sommarjobb för lastbilschaufförer. Allt har inte klassificerats här.

En aktiv och öppen attityd bär långt

Sommarjobb och andra kortvariga uppgifter och uppgifter på arbetstagarnivå är sådana där jobbsökningen ibland sker mycket snabbt. Därför lönar det sig att kontrollera arbetssituationen på webbplatsen te-palvelut.fi åtminstone dagligen. I sommar rekommenderar jag inte stränga ansökningsbegränsningar, utan det lönar sig att överväga vilket som helst arbete. För många studerande är det viktigt att hitta sommarjobb som hänför sig till den egna branschen. För de yngsta som söker sommarjobb lönar det sig inte att vara kräsna.

Vid ansökan om sommarjobb är det bra att prova många kanaler: Förutom att ofta besöka webbplatsen te-palvelut.fi är det viktigt att fråga kompisar, bekanta, släktingar och tidigare sommararbetsgivare. Sociala medier är också en rekryteringskanal. Dessutom erbjuds sommarjobb i många jobbsökartjänster på webben. Till exempel Duunitori, Rekrytering, Kesaduuni, Monster, Oikotie eller Kommunrekry kan bidra till sökningen. Det finns många tjänster.

Unga minns de första erfarenheterna av sommarjobb och berättar vidare om dem till kompisarna. Även om vissa forskare hävdar något annat, anser jag att det inte finns några ”skitjobb”. Faktiskt hade jag en gång ett sommarjobb: jag var sommarassistent för ett skogsbolag, och en varm sommardag stod jag i tur när toaletterna i bolagets semesterby skulle tömmas. Sommararbetet kräver också attityd. I mitt nuvarande jobb försöker jag reda ut andra slags problem.

Jag önskar speciellt alla som söker sommarjobb en fortsatt god sommar!

Heikki Räisänen, forskningsdirektör, arbets- och näringsministeriet

Kommentera

Ange din kommentar här.