För uppnåendet av EU:s klimatmål för 2040 behövs såväl teknik som lösningar för teknisk koldioxidbindning
Den 6 februari offentliggjorde Europeiska kommissionen ett omfattande meddelande om klimatmålet för 2040 och ett meddelande om industriell koldioxidhantering. Meddelandena öppnar vägar för nya rena lösningar och för utvecklingen av koldioxidbindning.
Kommissionen betonar i sitt meddelande om målet för 2040 att det behövs utsläppsminskningar inom alla sektorer och ytterligare investeringar för att stödja den tekniska utvecklingen.
”I kommissionens meddelanden nämns många av prioriteringarna för Finlands proaktiva påverkansarbete. För Finland är det viktigt att beakta teknikneutraliteten och kostnadseffektiviteten hos de rena lösningarna samt utvecklingen av teknisk koldioxidbindning. Det är fint att kärnkraft samt avskiljning och användning av biobaserad koldioxid finns med i klimatpolitikens verktygslåda också på EU-nivå”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.
EU-kommissionen rekommenderar att EU ställer upp ett nettoutsläppsminskningsmål på 90 procent fram till 2040. Målet omfattar både utsläpp och upptag av växthusgaser. I upptaget räknar man med de naturliga sänkorna och i fortsättningen också tekniska sänkor. Alla sektorer bör kostnadseffektivt och kraftigt minska sina utsläpp fram till 2040. Enligt Finlands ståndpunkt, som behandlades av riksdagen i höstas, ska nivån på EU:s klimatmål för 2040 ligga i linje med och därmed konsekvent och trovärdigt stödja uppnåendet av klimatneutralitet på EU-nivå senast 2050 och bygga på bästa tillgängliga vetenskapliga kunskap.
”Finland understöder en konsekvent klimatpolitik inom EU genom vilken vi bygger upp EU:s konkurrenskraft och med tanke på näringslivet skapar säkerhet och förutsägbarhet som främjar investeringar i framtidens rena lösningar. När klimatmålet för 2040 genomförs ska tyngdpunkten ligga på utsläppsminskningar, och medlemsstaterna ska ges tillräckligt med spelrum för att uppnå målen”, säger Mykkänen.
Energisektorn har en central roll i kommissionens meddelande om målet för 2040
Meddelandet förutsätter att alla sektorer minskar sina utsläpp kraftigt och kostnadseffektivt. Bland dessa sektorer har energisektorn den viktigaste rollen. I meddelandet betonas det att utsläppsminskningarna ska prioriteras.
Kommissionen anser att alla koldioxidsnåla lösningar behövs för att uppnå målen. Bland lösningarna nämns teknik för avskiljning, lagring och användning av koldioxid (CCS och CCU). Kommissionen synliggör också tydligare än förut kärnenergins roll som en del av de rena lösningarna vid sidan av förnybara energikällor. I meddelandet lyfter man också fram utvecklingen av SMR-anläggningar.
Enligt kommissionen ska förnybar energi och kärnenergi täcka 90 procent av elförbrukningen i EU senast 2040. Det behövs dock betydande investeringar i elnätet och i lagringen av el. De övriga åtgärderna omfattar bland annat utfasning av fossila bränslen och energieffektivitet. Ur Finlands synvinkel bör man i det fortsatta arbetet komma ihåg att energieffektivitetsmålen, i stället för att begränsa förbrukningen, ska tjäna till att minska utsläppen och på ett heltäckande sätt beakta den teknik som behövs för en ren omställning, inklusive vätebaserad teknik.
Kommissionen betonar utsläppshandelns roll när det gäller att fastställa koldioxidpriset och öka förutsägbarheten på lång sikt. Utsläppshandeln har en viktig betydelse för uppnåendet av klimatmålen, eftersom den gör det möjligt att minska utsläppen så kostnadseffektivt och förutsägbart som möjligt i hela EU.
Elektrifieringen, utvecklingen av produktionsprocesserna, koldioxidsnåla bränslen och infångandet av processutsläpp kan påskynda betydande koldioxidutsläppsminskningar inom industrin.
Meddelandet om koldioxidhantering lägger grunden för avskiljning och användning av koldioxid
I dag offentliggjorde kommissionen också ett meddelande om industriell koldioxidhantering. För att uppnå EU:s klimatmål bör man enligt kommissionens konsekvensbedömning årligen avskilja 50 miljoner ton koldioxid år 2030 och 450 miljoner ton koldioxid per år senast 2050.
Avskiljning, lagring och användning av koldioxid (CCUS) är en teknik som minskar den mängd koldioxidutsläpp som hamnar i atmosfären. Avskiljning av koldioxid innebär att man separerar koldioxiden från utsläppen från industriprocesser eller energiproduktion innan den kommer ut i atmosfären.
Användning innebär att man omvandlar biobaserad koldioxid eller koldioxid som fångats in direkt från luften till nyttiga produkter eller bränslen. Koldioxiden kan också användas i kemiska processer, såsom tillverkning av plast, gödselmedel eller syntetiska bränslen, eller bindas i byggnadsmaterial.
”I Finland finns en betydande andel av Europas biogena koldioxid, som kan fångas in från fabrikernas skorstenar. På detta sätt kan man också skapa mer långtgående värdekedjor för den avskilda koldioxiden för att ersätta fossilt kol som råvara”, säger minister Mykkänen.
Kommissionens uppfattning är att den europeiska koldioxidvärdekedjan bildas stegvis. Fram till 2030 säkerställs en tillräcklig lagringskapacitet, nödvändig transportinfrastruktur och tydliga ramar för tillträde till lagren. Kommissionen anser att det är viktigt att tillträdet till geologiska lagringsanläggningar inte blir en flaskhals för koldioxidavskiljningsprojektens framskridande. Kommissionen har för avsikt att kartlägga potentiella geologiska lager inom EU och bereda anvisningar för beviljande av tillstånd för lager.
Mer information på webben:
- Till EU2040-meddelandet
- Meddelandet Towards an ambitious Industrial Carbon Management for the EU (pressmeddelande)
- Finlands ståndpunkter i fråga om förhandspåverkan (på finska) | eduskunta.fi
- EU:s klimatpolitik | ym.fi
Mer information:
Förfrågningar om intervjuer med ministern:
Emma-Stina Vehmanen
specialmedarbetare för miljö- och klimatministern
tfn 040 847 1992
EU2040-meddelandet:
Laura Aho, konsultativ tjänsteman
miljöministeriet
tfn 0295 250 135 och laura.aho(at)gov.fi
Meddelandet om industriell koldioxidhantering:
Ville Niemi
specialsakkunnig
arbets- och näringsministeriet,
tfn 0295 047 339 och ville.niemi(at)gov.fi