EU:s energiministrar söker lösningar på höjda energipriser
Fredagen den 9 september 2022 samlas EU-ländernas energiministrar i Bryssel till ett extra möte i energirådet. På agendan står energipriset och beredskapen inför vintern.
EU-ordförandelandet Tjeckien kallade igen energiministrarna till ett extra möte för att diskutera den aktuella energipriskrisen, beredskapen inför vintern och energileveranssäkerheten. Näringsminister Mika Lintilä företräder Finland vid mötet.
Det senaste mötet i energirådet hölls i juli. Då diskuterade ministrarna energileveranssäkerheten och kommissionens förslag till vinterberedskapspaket för gas.
På fredagens möte ska deltagarna diskutera åtgärder som ska stabilisera energimarknaden i hela EU och spara energi. I det extra mötet i energirådet fattas inte några officiella beslut.
Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen informerade den 7 september 2022 om de sätt som kommissionen kommer att föreslå för att stoppa stigande energipriser. Att minska elförbrukningen särskilt under förbrukningstoppar, att fastställa ett tak för vinster för elproducenter med låga produktionskostnader och producenter av fossil energi, lugna ner derivatmarknaden och sänka gaspriset hör till de åtgärder som Von der Leyen föreslår.
Energimarknaden ska stabiliseras på EU-nivå
De stigande energipriserna och prisprognoserna för vintern är enligt Finland oroväckande. Därför måste energimarknaden snabbt stabiliseras på EU-nivå. Finland förhåller sig öppet till olika alternativ för att dämpa prisstegringen och för att minska osäkerheten på marknaden.
Finland föreslår en åtgärd som går ut på att EU sänker elmarknadens tekniska pristak från den nuvarande nivån. Syftet med åtgärden är att stabilisera hela systemet och nå en hållbar prisnivå när det råder brist på el.
De höga priserna på derivatmarknaden har orsakat en kassakris även för elproducenterna. För att lugna ner denna marknad bör kommissionen se över derivatmarknadens regler, särskilt kraven på säkerheter.
För Finland är det viktigt att åtgärderna på EU-nivå är tidsbegränsade och så noggrant avgränsade som möjligt. De får inte orsaka negativa konsekvenser för den gröna omställningen eller energileveranssäkerheten.
Mer information:
Hannes Torppa, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 405
Nina Alatalo, näringsministerns tjänstemannamedarbetare (EU-ärenden och internationella frågor), tfn 029 504 7171
Tatu Pahkala, överinspektör, tfn 029 064 217