Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Työllisyysmäärärahoja käytetty ripeästi

Arbets- och näringsministeriet 30.6.2015 12.05
Tiedote
- Työllisyysmäärärahojen riittävyydestä huolestuneet kansalaiset ja yritykset ovat viime päivinä ottaneet yhteyttä ministeriöön. Pelkona on ollut työllisyysmäärärahojen loppuminen ja siten työttömyyden paheneminen. Myös starttirahojen riittävyydestä on kyselty, kertoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström.
 
Työttömien määrään suhteutettuna työllisyysmäärärahaa on käytössä aikaisempia vuosia vähemmän. Tälle vuodelle rahaa palkkatukeen, työvoimakoulutukseen ja aloittavan yrittäjän starttirahaan ja muihin työvoimapalveluihin on varattu 724 miljoonaa euroa.
 
Määrärahan käyttö on tänä vuonna ollut tavanomaista nopeampaa. TE-toimistot ovat käyttäneet varoja alkuvuonna ripeästi korkealla olevan työttömyyden takia. Työllisyysmäärärahoilla rahoitetuissa palveluissa, kuten palkkatuetussa työssä ja koulutuksessa on ollut alkuvuonna keskimäärin 60 000 henkilöä, mikä on samalla tasolla kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Kaikki rahoituslähteet huomioiden työttömiä on osallistunut palveluihin keskimäärin noin 125 000.
 
- On muistettava se, että palkkatuki ja starttiraha ovat harkinnanvaraisia tukia, joita TE-toimisto myöntää valtion talousarvion ja alueille jaettujen määrärahojen puitteissa. Automaattisesti niitä ei siis ole mahdollista saada eikä myöntää, korostaa ministeri Lindström.
 
- Koska ELY-keskukset ja TE-toimistot tekevät alueelliset päätökset varojen käytöstä, on rahojen tämänhetkisessä käytössä suuriakin eroja eri alueiden työllisyystilanteesta johtuen. Saamme elokuun alkupuolella tarkempaa tietoa varojen riittävyydestä alueittain ja pystymme sen mukaan arvioimaan tarkemmin varojen kohdentamista sekä mahdollisia toimenpiteitä.
 
- Työllisyysmäärärahojen käytössä tapahtui tänä vuonna selkeä painopisteen muutos, kun 300 päivää työmarkkinatukea saaneille ja pitkäaikaistyöttömille varattiin tilapäinen ns. korvamerkitty rahoitus. Näin tehtiin siksi, että pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut huolestuttavasti. Painotuksen muutoksesta on sovittu myös kuntien kanssa, jotta kuntien työmarkkinatukimenot eivät kasvaisi kohtuuttomasti.
 
Tämän hetkisen arvion mukaan korvamerkittyjä rahoja olisi käytössä vuoden loppuun saakka. Muille ryhmille kohdennettujen määrärahatilanne on kireämpi. Toukokuun lopun tilanteen mukaan uusia päätöksiä voidaan vielä tehdä noin 80 miljoonalla eurolla. ELY-keskukset ja TE-toimistot ovat hankkineet myös koulutus- ja valmennuspalveluja, joita on tarjolla työnhakijoille vielä loppuvuonnakin.
 
- Seuraamme tarkkaan työllisyysmäärärahojen käyttöä ja työllisyyden kehittymistä, toteaa ministeri.
 
Lisätiedot:
osastopäällikkö Tuija Oivo, TEM, p. 050 396 0168
Jari Lindström
Tillbaka till toppen