Hyppää sisältöön

Raportti: Ruokamatkailu ja digitaalisuus ravitsemispalveluiden kehittämiskohteita

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 22.1.2016 9.15
Tiedote
TEM:n ja ELY-keskusten tiedote

Erilaiset trendit, uudet teknologiat ja kulutustottumukset vaikuttavat ravitsemisalaan ja yritysten tarjoamiin palveluihin. Myös ruoan merkitys osana matkailua on kasvamassa. Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön 22.1.2016 julkaisemasta ravitsemistoiminnan toimialaraportista.

Ravitsemisala sisältää ravintola- ja ateriapalveluiden sekä baarien ja kahviloiden liiketoiminnan. Liikevaihto ravitsemisalan yrityksillä oli yli viisi miljardia euroa vuonna 2014 ja työntekijöitä oli 52 000. Liikevaihto on ollut hieman laskussa viimeiset vuodet. Yritysten onkin haettava aktiivisesti uusia liiketoiminnan muotoja, jotka vastaavat paremmin asiakkaiden tarpeisiin.

Ruokamatkailu on yksi nousevista ilmiöistä. Ruoan ympärille voi rakentaa elämyksellistä matkailutuotetta ja omanlaisella ruokakulttuurilla on mahdollista erottautua.

- Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Ulkomaiset matkailijat haluavat tutustua kohdemaan kulttuuriin ruoan kautta ja perehtyä paikallisiin erikoisuuksiin, sanoo raportin koonnut Susanna Jänkälä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.
 
Suomalaisten ruokapaikan valintaan vaikuttavat eniten ravintolan sijainti, ruuan laatu, edullinen hintataso, monipuolinen ruokalista sekä palvelun nopeus.

Ravintolaruokailun tulevaisuuden trendejä ovat muun muassa ympäristöystävällisyys, vastuullisuus ja ruoan terveellisyys, jotka ovat olleet jo esillä fast casual -ilmiössä.

Digitaalisuus ja sähköisen liiketoiminnan edistäminen ovat ravitsemispalveluiden seuraavien vuosien suuria kehittämiskohteita.

- Digitaalisuus on nykypäivää jo tällä hetkellä ja tulee väistämättä kasvamaan. Digitaalisuuden haltuun ottaminen on kilpailukyvyn säilyttämisen perusedellytys, sanoo Susanna Jänkälä.

Jakamistalous eri muotoineen on myös yleistynyt alalla. Erilaisten sovellusten avulla voi esimerkiksi hakea naapurin valmistaman illallisen kotiinsa noutoruoan sijasta. Yksi esimerkki jakamistaloudesta on Ravintolapäivät.

Ravitsemistoiminnan toimialaraportti on 22.1. lähtien verkossa osoitteessa: www.temtoimialapalvelu.fi.
    
Lisätiedot:
toimialapäällikkö Susanna Jänkälä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 040 766 5541
kehittämispäällikkö Esa Tikkanen,TEM, puh. 050 040 5459

 
Sivun alkuun