TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Koronavilkku on hyvä esimerkki terveydenhuollon digiloikasta – aihe esillä myös HIMSS-tapahtumassa

Anni Kaukoranta Anna Lampi Julkaisupäivä 7.9.2020 11.18 Blogit


Anni Kaukoranta Joko sinullakin on Koronavilkku-sovellus ladattuna puhelimeesi? Viime viikolla julkaistu sovellus saavutti miljoonan latauksen rajan noin vuorokausi sen jälkeen, kun se oli tullut saataville sovelluskauppoihin. Koronavilkku on yksi esimerkki korona-ajan vauhdittamasta terveysalan digitaalisesta murroksesta, joka on esillä tällä viikolla myös terveysteknologia-alan HIMSS-tapahtumassa.

Anna Lampi Koronavilkun nopea liikkeellelähtö ylitti monien odotukset positiivisesti. Koronavilkun avulla ihmiset voivat osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Uudet digitaaliset toimintatavat ja taidot ovat ottaneet mittavan loikan Suomessa ja maailmalla. Kriisin ennustetaan nopeuttavan siirtymää digitalisaation aitoon hyödyntämiseen koko yhteiskunnassa. 

Terveysteknologia on Suomen nopeimmin kasvavia vientialoja

Digitaalisten ratkaisujen tarjoamisesta ja niiden käytöstä tulee entistä hyväksyttävämpää. Sähköinen resepti on tullut jo aiemmin tutuksi, mutta viimeistään nyt myös yhteydenpito terveydenhuollon ammattilaisiin sovellusten tai eri alustojen kautta on tullut yhä arkisempaan käyttöön. Unohtamatta oman terveys- ja hyvinvointidatan seuraamista ja raportointia, mikä on yhä kasvava trendi. 

Osa korona-aikana käyttöönotetuista palveluista jää normaaliin käyttöön, ja vähintäänkin valmius etähoivaan ynnä muihin pandemian vaatimiin ratkaisuihin on pidettävä yllä. Tämä luo merkittävää kansainvälistä kysyntää niin kehittyvissä kuin kehittyneissäkin maissa. Terveysteknologia on ollut jo aiemmin Suomen nopeimmin kasvavia korkean teknologian vientialoja, eikä sen merkitys tule ainakaan pienentymään.

Kansainvälinen terveysteknologian huipputapahtuma keskittyy koronaan

HIMSS & Health 2.0 on kansainvälinen terveysalan tiedonhallintajärjestelmiin ja terveysteknologiaan keskittyvä huipputapahtuma, joka oli tarkoitus järjestää Suomessa nyt toista vuotta peräkkäin. Työ- ja elinkeinoministeriö on yhteistyökumppanina mukana toteuttamassa tapahtumaa. Kuten ala laajemmin, joutui myös HIMSS & Health 2.0 taipumaan nopeisiin digitaalisiin ratkaisuihin, ja toteutuukin nyt kokonaan virtuaalisena. Tänään alkaneen tapahtumaviikon puheenaiheina ovat koronan lisäksi muun muassa ikääntyvä Eurooppa sekä tekoälyn ja datan uudet sovellukset.

HIMSS & Health 2.0 on keskusteluareena, joka kerää saman virtuaalisen pöydän ääreen niin terveysalan yrityksiä, päättäjiä ja asiantuntijoita kuin terveydenhuollon työntekijöitäkin. Julkissektorin työntekijöille osallistuminen on ilmaista. Tapahtuma onkin eräänlainen esimerkki siitä, millaisille aineksille terveysalan kasvu on rakennettava: vuoropuhelulle ja yhteistyölle. Ministeriön rooli on toimia noiden yhteistyöverkostojen mahdollistajana.

Digitaalinen terveydenhuolto ei toteudu vain kehittämällä tuotteita tai palveluita, vaan ottamalla ne käyttöön ja osaksi niin terveydenhuollon kuin kuluttajankin arkea.

Suomalaisyrityksillä osaamista digitaaliseen terveydenhuoltoon

Korona teki näkyväksi sen, minkä jo tiesimmekin: suomalaisten digitaidot antavat vahvan pohjan omaksua erilaisia digiratkaisuja nopeasti ja vaivattomasti, myös terveysalalla. Myös yrityskentällä osaajien on nyt hyvä olla valppaina. Suomalaisyrityksissä on osaamista ja kilpailukykyisiä ratkaisuja tarjottavaksi tulevaisuuden digitaaliseen terveydenhuoltoon.  

Me blogin kirjoittajat, ja monet kollegamme ja tuttumme, latasimme omat Koronavilkkumme heti sovelluksen julkaisun jälkeen. Liitythän meidän joukkoomme! 

Työ- ja elinkeinoministeriön vinkit HIMSS & Health 2.0 –tapahtumaviikolle 
www.himss.org/event-himss-europe-digital
koronavilkku.fi/
yrityskatsaus.fi/

Anni Kaukoranta, kehittämispäällikkö
Anna Lampi, korkeakouluharjoittelija

 

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.