TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Hankala ministeri ja työllisyyskokeilujen jatko

Jari Lindström Julkaisupäivä 18.9.2018 10.54 Blogit TEM

Jari LindströmOlen saanut kuulla olevani hankala ministeri. Tällä kertaa se johtuu siitä, että en taivu työllisyyskokeilujen jatkoon. Miksi olen niin hankala?

Kokeilu on aina luonteeltaan määräaikainen. Alussa sovitaan mitä kokeillaan, kuinka kauan ja miten kokeilua arvioidaan. Näin myös kuntapohjaisissa työllisyyskokeiluissa. Kunnat tiesivät kokeiluun lähtiessään, että ne päättyvät vuoden 2018 lopussa.

Kiistatonta on, että esimerkiksi Pirkanmaan kokeilussa on saatu hyviä tuloksia. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että kokeilussa siirtyi lähes 80 TE-toimiston virkamiestä kunnan palvelukseen ja kokeilussa palveluja tuottivat pääosin yksityiset yritykset. Tampereen kaupunki satsasi kokeiluun omaan rahaa noin 10 miljoonaa euroa. Syntyneistä työpaikoista valtaosa on ns. välityömarkkinoilla tai valtion varoista tuettuja. Hyviä tuloksia siis, mutta myös isoja satsauksia.

Työttömien pelotellaan putoavan johonkin mystiseen mustaan aukkoon kokeilujen loppuessa. Eivät he mihinkään tipu: TE-toimistot palvelevat heitä. Vastakkainasettelu TE-toimistojen ja kokeilujen välillä suorastaan suututtaa: sekä TE-toimistoissa että kokeiluissa tehdään hartiavoimin töitä työllistymisen edistämiseksi. Pitkäaikaistyöttömyys onkin vähentynyt tuoreimpien työllisyyslukujen perusteella lähes 30 000:lla vuoden takaisesta. Siitä kiitokset kuuluvat kaikille pitkäaikaistyötyöttömyyteen ratkaisuja etsiville.

Maakuntien myötä TE-toimistojen tehtävät siirtyvät maakuntien vastuulle. Siksi on luonnollista lähteä edistämään tätä toimintamallia kuntakohtaisten ratkaisujen sijaan. Kuntakokeilujen jatkoksi olemme käynnistämässä kasvupalvelupilotteja. Näillä näkymin niitä olisi tulossa noin 20 ympäri maata.

Kuntakokeilujen opit hyödynnetään kasvupalvelupiloteissa ja rakennetaan yhteistyön mallit kuntoon, siten että niistä hyötyvät työnhakijat, kunnat, järjestöt ja yritykset. Eikä vähiten koko Suomi, kun palvelut toimivat ja työnhakijat löytävät ratkaisun omaan tilanteeseensa.

Jos tämän tavoitteen edistäminen vaatii hankaluutta, lupaan olla sitä edelleenkin.

Jari Lindström, työministeri

1 Kommentti

Syötä kommenttisi tähän.
MK
Matti Kiiskinen 6 Vuodet sitten
Arvoisa ministeri,

Tunnustan tietämykseni olevan lehtikirjoittelun varassa. Kuitenkin lukemani perusteella asiasta paremmin perillä olevien kuntien, hallituspuolueiden ja jopa opposition edustajien mielestä onnistunutta kokeilua pitäisi jatkaa. Viittaan alla pariin tuoreeseen artikkeliin, Kuntalehdessä aihetta on käsitelty jo pidempään.

Tampereen kaupunki haluaa hyvien tulosten johdosta jatkaa työllisyyskokeilua, huolimatta omista isoista investoinneista. Näin kommentoineet useassa artikkelissa mm.pormestari Lauri Lyly, kansanedustaja Arto Satonen. SK 14.9. artikkelia siteeraten: "[Tampereella] työllistymistä edistäviä toimia tarjottu aiemmin 20 prosentille tarvitsevista… nyt luku on tuplaantunut 40 prosenttiin... kaupunki arvioi saavansa v. 2018 noin 4 miljoonan euron säästöt”. Ks. https://tinyurl.com/ybfr8svj

HS:n artikkelissa 15.9. Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskisen mukaan "alueelliset kokeilut ovat runsaassa vuodessa tuottaneet 10 000 työpaikkaa kaikkein vaikeimmin työllistyville sekä 11,5 miljoonaa euroa säästöä työmarkkinatuen menoissa.” Samassa artikkelissa Tampereen kaupungin kehitysjohtaja Mika Itänen kertoo olleensa tyytyväinen yhteistyöhön TE-toimiston työntekijöiden kanssa ja sanoo: ”Kokeilulaki antoi meille toimivaltuudet päästä käsiksi tietojärjestelmään, jonne kunta ei aiemmin päässyt. Tämä on nopeuttanut toimintaa paljon.” Ks. https://tinyurl.com/y9b6j44m.

Kaikki varmaankin ovat tienneet kokeilun alkuperäisen aikataulun. Kokeilu on kuitenkin todettu toimivaksi, tiedonkulku on parantunut ja käytännöt ovat hioutuneet toimiviksi vuoden aikana. Alkuinvestoinnit työtapojen osalta on tehty, ja sisäänajettua kokeilua voisi jatkaa vielä vuoden pari, kun kunnat jatkavat nykyisiä tehtäviään.

Ymmärrän että kokeilun jatkaminen aiheuttaa muutoksia suunnitelmiin, mutta onko tämä ylitsepääsemätön este? Voiko maakuntien kasvupalvelupilotteja voi ajaa rinnakkain työllisyyskokeilun kanssa? Tällöin tehokkaaksi todettua toimintamallia saisi jatkettua samalla kun uusia pilotteja ajetaan ylös.

Matti Kiiskinen, Tampere