TEMatiikkaa-blogi

Finanssiala muuttuu: tilikirjasta tekoälyyn, konttoristista compliance-asiantuntijaksi

Tapani Kojonsaari Julkaisupäivä 28.5.2018 15.29 Blogit TEM

Finanssiala ja sen työtehtävät tulevat muuttumaan lähivuosina perusteellisesti. Monet aiemmin ihmiskäsiä ja ajattelua vaatineet tehtävät hoituvat jatkossa digitaalisesti, asiakkaat hoitavat asioitaan yhä enenevässä määrin normaalien aukioloaikojen ulkopuolella ja usein vieläpä kotoaan käsin, ja lisäksi uudet regulaatiot muuttavat maksamiseen liittyviä palveluja ja houkuttavat alalle uusia toimijoita.

Muutokset tulevat johtamaan lukuisten työtehtävien katoamiseen. Myös esimerkiksi pankkikonttoreiden lukumäärä tulee vähenemään rajusti, joidenkin arvioiden mukaan se jopa puolittuu seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Vaikka rakennemuutokset ovatkin osa normaalia aluetalouden kehitystä ja elinkeinoelämän uudistumista, on Suomessa kuluvalla vuosikymmenellä valitettavan paljon kokemuksia rajuista, jopa tuhansien ihmisten irtisanomiseen johtaneista rakennemuutostilanteista. ICT-ala kärvisteli vuosikausia varsinkin Nokian ja myöhemmin Microsoftin matkapuhelintuotannon alasajotuskassa. Tavaratalokauppa on puolestaan saanut tuntea nahoissaan globaalin verkkokaupan tehokkuuden. Muun muassa Euroopan globalisaatiorahaston tuella suurimmista kriiseistä on selvitty kohtuullisen hyvin.

Finanssialan tilannetta ei tällä hetkellä voi verrata ICT-alan takavuosien murrokseen. Tuolloin oli yleensä kyse yhdestä yrityksestä, 2-3 paikkakunnasta ja tuhansista yhdellä kertaa irtisanotuista työntekijöistä. Finanssialalla rakennemuutos ei ainakaan toistaiseksi ole realisoitunut mittavina irtisanomisina, ja rakennemuutos kohdistuu alan kaikkiin toimijoihin koko maassa. Eroavaisuuksista huolimatta oppeja aiempien tapausten hoidosta kannattaa silti vastaisen varalle pohtia, ja ennakoiva työ onkin jo hyvässä käynnissä. Työkalut on syytä tarkistaa ja varmistaa, että pakissa on kaikki tarpeellinen.

Useat finanssialan työntekijät ovat työskennelleet alalla huomattavan pitkään. Alan työntekijöiden yleisin tutkinto on merkonomi, vaikka työntekijöiden koulutustaso onkin tehtävien monipuolistuessa ja vaatimustason nousun myötä kohonnut. Kun alan tulevissa työtehtävissä vaatimukset tulevat olemaan hyvin erilaiset kuin aiemmin, tulee tarve erilaisille valmennuksille ja koulutuksille olemaan suuri, samoin kuin tarve osaamisen täydentämisen ja uudistamisen suunnitteluun tarvittavalle ohjaukselle.

Aiemmista rakennemuutostilanteista on opittu myös eri toimijoiden yhteistyön merkityksen tärkeys. Esimerkiksi yhteistyö liittyen Nokian ja Microsoftin tukitoimenpiteisiin toimi erinomaisesti, ja sen tuloksena työtä vaille jääneet saivat uudelleentyöllistymistä tukevia palveluja nopeasti ja tehokkaasti.

Finanssiala muuttuu ja monelle alalla työskentelevälle se vääjäämättä merkitsee muutosta. Tällä kertaa muutos on kuitenkin ainakin jossain määrin ennakoitu, ja se tarjoaa mahdollisuuden huolelliseen valmistautumiseen ja vaikuttavaan tekemiseen.

Rakennemuutoksista lisää tem.fi/rakennemuutos

Tapani Kojonsaari, erityisasiantuntija, TEM

 

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.