TEMatiikkaa-blogi

Blogit

Elämmekö edelleen myyttien lumossa?

Margita Klemetti Julkaisupäivä 7.1.2016 8.00 Blogit

Suomalaisten arvomaailmassa työllä on aina ollut suuri merkitys. Olemme työllä rakentaneet itsellemme hyvän maan elää. Maan, jonka tunnuspiirteitä ovat mm. osaaminen, tasa-arvo ja turvallisuus. Suomea on myös kuvattu ketteräksi ja ratkaisukeskeiseksi maaksi.

Nämä piirteet ovat tarpeen myös tulevaisuudessa, kun maailman talouden kasvu, kansainvälisyys ja teknologian kehitys avaavat meille uusia mahdollisuuksia.

Pohjoinen sijaintimme ei estä meitä olemasta kehityksen keskiössä, kunhan heräämme ja tartumme käsillä oleviin mahdollisuuksiin. Nykyisillä asenteilla, toimintatavoilla ja ratkaisuilla emme välttämättä tätä valloitusta kuitenkaan tee. Nyt pitää olla kykyä ja rohkeutta tarttua kehitysalueisiimme ja uudistua.

Osana itsetutkiskelua on hyvä myös pureutua erilaisiin työelämään ja työhön liittyviin piirteisiin, joita pidämme itsestäänselvyyksinä ja juuri meitä suomalaisia kuvaavina ominaisuuksina. Pidämme muun muassa itseämme ahkerina ja vastuuntuntoisina. Olemme myös sitä mieltä, että tuotamme parasta laatua.

Olemme myös sisäistäneet kuvan itsestämme kansana, joka ei osaa palvella.  Meidän on nyt syytä arvioida näiden käsitysten paikkansapitävyyttä. Onko kyse aikaansa eläneistä tarinoista ja uskomuksista vai piileekö näissä siemen menestymiseen tulevaisuudessa?

Tammikuun aikana YLE esittää ohjelmasarjan ”8 myyttiä työstä”, jossa valittuihin uskomuksiin pureudutaan yksi kerrallaan. Teemat ovat hyvin ajankohtaisia ja sellaisia, joihin jokaisella meistä on oma tuntuma ja mielipide. Niitä käsitellään monipuolisesti faktoihin ja esimerkkeihin nojautuen sekä vieraillaan usealla työpaikalla haastatellen niin työnantajia kuin työntekijöitäkin.

Tammikuun 12. päivä alkavassa ohjelmasarjassa ei tavoitella kannanottoa puolesta tai vastaan, vaan sillä halutaan herättää keskustelua ja mahdollisuuksien mukaan päivittää käsityksiämme. Ohjelmasarjassa nostetaan esille rakentavia tarinoita suomalaisesta työstä ja sen merkityksestä eli luodaan myös uskoa huomiseen.

”8 myyttiä työstä” -ohjelmasarja on toteutettu yhteistyössä Suomalaisen Työn Liiton, Tekesin, Taloudellisen tiedotustoimiston TAT:n ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Kaikilla kumppaneilla on oma näkökulmansa suomalaiseen työhön.

TEM:n mukanaolo tuntuu luonnolliselta, kun puhutaan työllistymisestä, työn tuottavuudesta, maahanmuuttajien kotouttamisesta, työelämäosaamisesta, kansainvälisistä markkinoista sekä rakennemuutoksesta.

Myös Työelämä 2020 -hanke osallistuu ohjelman synnyttämään keskusteluun. Hankkeessa mukana olevat yli 60 asiantuntijaorganisaatiota tarjoavat monipuolista osaamista ja näkemystä työelämästä ja sen kehittämisestä.

Päivitetään tarina suomalaisesta työelämästä 2010-luvulle. Rakennetaan yhdessä meille Euroopan paras työelämä!

Margita Klemetti, hankejohtaja, TEM

http://www.tyoelama2020.fi

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.